Srpski slatkiši omiljeni u regionu

Proizvodi iz Srbije su u velikoj meri zastupljeni na rafovima samousluga zemalja u okruženju. Srpski slatkiši omiljeni su na Balkanu, piše "Danas".

Izvor: Danas

Sreda, 16.12.2009.

01:22

Default images

Proizvodi iz Srbije u pojedinim zemljama bivše Jugoslavije mogu da se kupe po gotovo istim cenama kao i u prodavnicama u Srbiji. U prodavnicama u BiH i Crnoj Gori neki artikli jeftiniji su nego u Srbiji, dok su za nijansu niže i cene i slatkiša. Osetniji jaz postoji među cenama srpskih proizvoda u marketima ovde i u Sloveniji i Hrvatskoj.

U te dve republike bivše Jugoslavije, brendovi iz Srbije drže dobru cenu pa je keks, kao najzastupljeniji proizvod s ovih prostora, skuplji i do tridesetak dinara.

Iako je mnogo građana zemalja u okruženju pretežno orijentisano na kupovinu domaćih proizvoda, postoje brendovi iz Srbije koji su još visoko kotirani na listi najpopularnijih, poput "jafa" keksa, "plazme" ili "smokija".

U hipermarketima u Sloveniji i Hrvatskoj "jafa biskvit" je najprodavaniji proizvod među slatkišima i tom proizvodu, prema rečima direktorke Mekratora Barbare Pastor Baše, ne može da konkuriše nijedan drugi keks. Slična situacija je i sa "smokijem“ u kategoriji "slanih zanimacija“.

Nešto raznovrsnija ponuda proizvoda sa naših prostora je u hrvatskim marketima, koji osim pomenutih konditorskih artikala imaju i više vrsta piva, vode, ali i vina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: