Odluka o zamenicima tužilaca

Državno veće tužilaca izabralo je 416 zamenika javnih tužilaca, a 88 je predložilo Skupštini Srbije za izbor, dok će za 42 mesta konkurs biti ponovljen.

Izvor: B92

Sreda, 16.12.2009.

14:46

Default images

Državno veće tužilaca objavilo je spisak novoimenovanih zamenika tužilaca u Srbiji. Na spisku su i imena ljudi koji će prvi put biti izabrani na tužilačku funkciju, pa će njihov izbor morati da potvrdi skupština Srbije. Imena izabranih zamenika objavljena su na sajtu Republičkog javnog tužilaštva.

Neizvesnost je okončana. 16 dana nakon zakonskog roka Državno veće tužilaca izabralo je 416 novih zamenika tužilaca i Skupštini predložilo još 88 imena potencijalnih zamenika koji do sada nisu imali iskustva na tom poslu.

Za zamenike u republičkom tužilaštvu izabrani su, između ostalih, Slobodan Radovanović, dosadašnji v.d repubilčkog tužioca, Goran Ilić, dosadašnji zamenik u Prvom tužilaštvu, kao i Jovan Prijić, nekadašnji specijalni tužilac.

Dosadašnji zamenik tužioca za ratne zločine Mioljub Vitorović ostaje na tom mestu, a na funkciji zamenika pridružio mu se i dosadašnji portparol tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić.

Državno veće tužilaca izabralo je i zamenike tužilaca za organizovani kriminal, kao i u apelacionim, višim i osnovnim tužilaštvima širom Srbije.

Predsednik tog veća Slobodan Radovanović kaže da je ceo izbor bio potpuno lišen političkog ili bilo kog drugog uticaja i da su se čalnovi tog veća rukovodili s tri osnovna principa: stručnost, dostojnost i osposobljenost.

“Smatram da će tužioci koje je izabrala Skupština i zamenici koje bira Državno veće tužilaca biti u stanju da se uhvate u koštac s organizovanim kriminalom, ratnim zločinima i korupcijom”, naveo je Radovanović.

U Državnom veću tužilaca nisu mogli da kažu koliko je dosadašnjih tužilaca i njihovih zamenika ostalo bez posla, ali su napomenuli da ih ima manje nego novih, kao i da najveći broj njih odlazi u penziju.

U Državnom veću tužilaca kažu da su ostala nepopunjena još 42 mesta i navode će konkurs za njih biti organizovan veoma brzo.

Skupština Srbije je 30. novembra izabrala Zagorku Dolovac za republičkog javnog tužioca, Miljka Radisavljevića za tužioca za organizovani kriminal, a Vladimira Vukčevića za tužioca za ratne zločine, kao i tužioce u apelacionim i višim i osnovnim tužilaštvima.

Očekuje se da Visoki savet sudstva sutra saopšti imena sudija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: