Bez sistemske borbe protiv huligana

Srbija već pet godina ima zakon koji treba da spreči nasilje na stadionima. Iako nekoliko puta menjan, čini se ni da pretnja zatvorom nije uplašila huligane.

Izvor: B92

Utorak, 15.12.2009.

19:17

Default images

Tužilac Zoran Jakovljević kaže da je problem što se država ponašala kampanjski. Često se u javnosti postavlja pitanje kako je moguće da su Englezi poznati po najvećim ispadima i nasilju navijača uspeli da svoje huligane u sportu stave pod kontrolu.

Da nije potrebno sprovoditi britanski, već samo primeniti postojeći srpski zakon za B92 je potvrdio Zoran Jakovljević iz Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, koji je radio na tim zakonima, ali i prvim optužnicama protiv huligana.

On smatra da je problem to što se ovim pitanjem država bavi kampanjski.

“Bavili smo se od ubistva do ubistva, nismo shvatali pravu suštinu i srž porblema. S druge strane, imali smo pojavu da su mnogi želeli da reše taj problem na jedan nespretan način i nisu bili upućeni u suštinu problema”, ispričao je Jakovljević.

Političari u Srbiji već nedeljama osuđuju nasilje i nasilne poruke navijača koje su poslednjih nedelja pre svega upućene protiv B92 i emisije “Insajder” i autorke Brankice Stanković.

Ministar prosvete Žarko Obradović, čije su najbliže partijske kolege sedele, ili još uvek sede u upravnim odborima pojedinih klubova, rekao je za B92 da divljanje navijača svakako nije navijanje.

Obradović je još rekao da se i klubovi moraju uključiti u borbu protiv nasilja.

“Uvek sam bio protiv skandiranja te vrste gde se neko proziva, anatemiše, govori ružno, jer je to deo nečega što bi trebalo da ostavimo u prošlosti", smatra ministar prosvete. Poruku protiv nasilja i vređanja na tribinama još jednom je prenela ministarka sporta Snežana Samardžić-Marković, koja smatra da je odgovrnost i na samim klubovima, i to ne samo prema navijačima, nego i svojim igračima.

“Ja mislim da je borba protiv nasilja u sportu zajednički posao i medija i institucija, a naravno i klubova, i na tom zajedničkom poslu treba izdržati. Zato podržavam sve one koji se bore protiv toga, naravno i B92”, kazala je ona.

O ovom problemu je govorio i ambasador Holandije u Srbiji Ron Van Dartel.

On je upozorio da u demokratskom društvu, baziranom na vladavini prava, zaštita prava uključuje neophodne garancije za slobodu izražavanja, bez pretnji nasiljem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: