U Kopenhagenu i o naoružanju?

Rusija i SAD bi mogle u Kopenhagenu, gde se održava samit o klimi, da potpišu sporazum koji bi zamenio ugovor START-1 o smanjenju nukelarnog naoružanja.

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.12.2009.

17:07

Default images

Predsednici SAD i Rusije, Barak Obama i Dmitrij Medvedev, stići će u Kopenhagen u toku nedelje da bi učestvovali na konferenciji o klimatskim promenama. Prema ruskom izvoru na koji se poziva Rojters, u pratnji Medvedeva biće i šef diplomatije Sergej Lavrov, što ukazuje na to da se Moskva nada da bi tu novi sporazum o nuklearnom naoružanju mogao da bude potpisan.

Bela kuća je odbila da komentariše ovu najavu, ističe Rojters. Sporazum o smanjenju strategijskog naoružanja iz 1991. godine (START-1), koji je predviđao najveće smanjenje nuklearnog oružja u istoriji, istekao je 5. decembra ove godine.

Kako na dosadašnjim pregovorima nije došlo da saglasnosti, sporazum će ostati na snazi dok se ne postigne novi dogovor.

Novi pakt bi trebalo da odredi smanjenje broja raspoređenog nuklearnog oružja i podmornica, bombardera i raketa koje mogu da ponesu nuklearne bojeve glave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: