Razmišlja se o zabrani okupljanja

O zabrani svih javnih okupljanja kao meri protiv širenja novog gripa uveliko se razmišlja, izjavio je za B92 Predrag Kon.

Izvor: B92

Utorak, 15.12.2009.

16:22

Default images

Iako ne može tačno da kaže kada će se to dogoditi, on navodi da takva odluka ne bi trebalo nikoga da iznenadi, posebno ako se zna da se veliki talas obolevanja očekuje početkom sledeće godine. Za sada je odlučeno da se ovakva mera sprovede jedino u školama, pa će zbog toga đaci biti na raspustu od 18. decembra.

Prvo polugodište biće nastavljeno od 11. do 22. janura, a drugo polugodište počeće 25. januara.

Prevremeni početak raspusta kao za sada jedina mera zabrane javnog okupljanja trebalo bi da da rezultate, ali epidemiolozi ne očukuju da će biti efikasna kao prvi put, jer postoji porast oboljevanja u svim uzrastima, a ne samo u školskom i u predškolskom.

Iako za sada jos uvek ne želi da precizira kada bi tačno mogli da očekujemo i sve ostale zabrane masovnih okupljanja, predsednik Radne grupe za praćenje pandemije Predrag Kon kaže da bi na to trebalo da budemo spremni.

"Zabrane javnog okupjlanja druge vrste sada trenutno nisu na dnevnom redu, ali se itekako razmišlja o njima i ne bi trebalo da bude iznaneđanjenje ukoliko bi došlo do naglog pogoršanja situacije i da takve mere budu uvedene", kazao je Kon.

"Naredba koja je nastala sa proglašenjem epidemije nije samo mrtvo slovo na papiru", rekao je on. Odluka o ranijem početku raspusta đake je svakako obradovala, ali su pojedini nastavnici negodovali.

Na kritike Foruma beogradskih gimnazija, gde smatraju da nema dovoljno vremena za ocenjivanje, ministar prosvete Žarko Obradović odgovara da nema razloga za brigu.

Zatvaranje škola, kako bi se usporilo širenje virusa moguće je, kaže Kon, samo ukoliko se deca ne budu okupljala na drugim mestima.

“Ako se nastavi kao da se bas nista ne desava i krene na zimovanja, krene masovno druzenje u toku tog raspusta onda ce rezultate te mere biti daleko manji”, kaže Predrag Kon.

A Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, na inicijativu YUTE i zimskih turističkih centara u Srbiji, predložilo je da se raspust za učenike osnovnih i srednjih škola produži za još jednu sedmicu, tako da ukupno traje četiri nedelje.

Prema već usvojenom terminu zimskog raspusta, većina roditelja i učenika nije u mogućnosti da ode na uplaćeni zimski odmor, a turističke agencije i ugostitelji biće na velikim gubicima, kažu u tom ministarstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: