Slovenija očekuje turiste iz Srbije

Slovenačka turistička organizacija se nada da će se, nakon ukidanja viza, drastično povećati broj gostiju iz Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 15.12.2009.

14:26

Default images

Slovenački list "Finance" objavio je članak pod naslovom: "Zašto slovenački turizam čezne za gostima sa Balkana", u kome najavljuje pad viznog režima u subotu za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru, ali i nade Slovenačke turističke organizacije (STO) da će se nakon tog dana duplirati broj gostiju iz ovih zemalja.

"Već sada su gosti iz država nekadašnje Jugoslavije jako bitni", kaže za "Finance" direktor STO, Dimitrij Piciga, koji dodaje da kada bi te goste zbrojili i tretirali kao grupu, oni bi se uvrstili na četvrto mesto po brojnosti, odmah iza gostiju iz Italije, Austrije i Nemačke.

Naglašavajući značaj ukidanja viza za slovenački turizam, Piciga dodaje da su turisti iz Srbije, po svom broju i broju njihovih noćenja u slovenačkim banjama, na sedmom mestu lestvice stranih turista u Sloveniji.

Zbog toga STO, zajedno sa još oko sto slovenačkih turističkih agencija zajedno sa oko 15 slovenačkih banja, za prve goste nakon ukidanja viza priprema dobrodošlicu - nekoliko desetina posebnih paketa, odnosno aranžmana za dve osobe po ceni jednog, "jedan plaća, dvoje putuju", pišu "Finance", koje dodaju i da će u subotu “Jat Ervejz“ na promotuvnom letu iz Beograda u Portorož dovesti grupu novinara i turističkih operatera iz Srbije.

Istovremeno, "Finance" u današnjem broju, podsećaju i da je robna razmena između Slovenije i Srbije, prošle godine, iznosila 1,1 milijardu evra, ali da se ove godine smanjila, odnosno da je izvoz iz Slovenije pao za četvrtinu u odnosu na prošlu godinu (400 miliona evra), a da se uvoz i Srbije smanjio za 37 odsto i stao na 190 miliona evra.

"Srbija je inače najvažnija država za slovenačke neposredne investicije", pišu "Finance" i dodaju da su slovenačke investicije, prošle godine, u Srbiji porasle na 1,5 milijardu evra, dok su srpske investicije u Sloveniji bile vredne 3,2 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: