Saradnja policija Srbije i Bugarske

Ministri policije Srbije i Bugarske, Ivica Dačić i Cvetan Cvetanov, razgovarali su o unapređenju saradnje dva ministarstva, naročito u borbi protiv krimanala.

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.12.2009.

12:38

Default images

Posle sastanka u Beogradu, Cvetanov je rekao da će nova bugarska Vlada nastaviti već dobru saradnju sa Srbijom i da će Bugarska nastaviti da podržava Srbiju na putu ka evropskim integracijama.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbija kazao da je sa bugarskim kolegom dogovoreno da se u narednom periodu izradi inovirani nacrt Memoranduma o saradnji koji bi trebao da obuhvati sve što je prethodnih godina dogovoreno između dva ministarstva.

To podrazumeva i otvaranje novih malograničnih prelaza, formiranje zajedničkih punktova na granici, saradnju između kriminalističkih policija dve zemlje, praćenje kriminalaca i zajedničke akcije.

Cvetanov je ocenio da će novi nacrt Memomaranduma o saradnji biti moderniji u odnosu na prethodni.

Navodeći da je ovo prvi susret sa Cvetanovim posle formiranja nove Vlade u Bugarskoj, Dačić je izjavio da očekuje da će saradnja biti još bolja.

On je rekao da je bilateralna saradnja između dva ministarstva i do sada bila dobra i podsetio je da postoji veliki broj potpisanih bilateralnih sporazuma sa Bugarskom u oblasti unutrašnjih poslova i granične policije, kao i da na tom planu postoji trilateralni sporazum između Rumunije, Bugarske i Srbije.

Dačić je istakao da tu saradnju treba još unaprediti, jer su kriminalci sa ovih prostora dobro povezani i lako prelaze granice.

On se zahvalio bugarskom kolegi za podršku koju je ta zemlja dala viznoj liberalizaciji za građane Srbije, kao i na podršci Srbiji na putu evropskih integracija.

Prema rečima Cvetanova, odluka Evropske unije za ukidanje viza građanima Srbije doprineće boljoj bezbednosti i saradnji u oblasti unutrašnjih poslova.

Dačić je istakao da Vlada Srbije želi da ima što bolje odnose sa Bugarskom, jer je reč o prijateljskim zemljama i naveo je da će premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću preneti poziv bugarske Vlade za bilateralni susret.

Ministri Dačić i Cvetanov će danas prisustvovati pokaznoj vežbi u bazi Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) u Batajnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: