Bramerc: Verujem vlastima Srbije

Nisam dobio nijedan razlog da poverujem da Ratko Mladić nije u Srbiji, ali verujem u rad srpskih vlasti, izjavio je glavni haški tužilac Serž Bramerc.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 15.12.2009.

12:36

Default images

Da li će Srbija moći da primeni iskustva iz Haškog suda i kako će to funkcionisati u reformisanom pravosudnom sistemu zemlje. To su pitanja na koje su pokušali da odgovore učesnici današnjeg okruglog stola o radu Haškog tribunala, u organizaciji Udruženja tužilaca Srbije.

Skupu, koji je najvećim delom bio zatvoren za javnost, prisustvovao je veliki broj tužilaca iz zemlje, predstavnici OEBS-a, holandske i američke ambasade, kao i glavni tužilac haškog tribunala Serž Bramerc, kome je ovo prva poseta Beogradu van redovnih aktivnosti.

Glavni tužilac Haškog tribunala veruje u profesionalizam i rad srpskog Akcionog tima za saradnju s tim sudom.

Međutim, Tužilaštvo ima visoka očekivanja i insistira na završeztku te saradnje, a to podrazumeva da se uhapse preostali begunci – Ratko Mladić i Goran Hadžić.

“Do sada nisam dobio nijedan razlog da poverujem da Ratko Mladić nije u Srbiji. Ali mi verujemo u procene i rad lokalnih vlasti”, kaže Bramerc.

“U poslednjem izveštaju sam rekao da se saradnja poboljšala u tom pogledu i da mislim da Kooridnacioni tim radi dobar posao. Ali ono što sam takođe rekao jeste da su potrebni i dodatni rezultrati jer je hapšenje begunaca od ogromne važnosti”, podseća haški tužilac.

“Kao što znate, još uvek postoji veliki broj žrtava koje čekaju hapsenje begunaca, kako bi se suočili s pravdom. Takođe, to je veoma važno i za Tribunal u kontekstu završetka našeg mandata, ali i za kredibilitet međuanrodne zajednice koja mora da pomogne nama, ali mora da pomogne i Srbiji da ostvari glavni cilj, a to je hapšenje begunaca”, smatra on.
Serž Bramerc uèestvovao je na okruglom stolu o radu Haškog tribunala, u organizaciji Udruženja tužilaca Srbije (Tanjug)
Bramerc je svestan znčaja izveštaja koji podnosi Savetu bezbednosti, ali ne želi da ulazi u političke posledice saradnje Srbijom i Tužilaštva u Hagu

“Mi pravimo razliku između napretka u saradnji, koja je tehničko pitanje, i političkog značaja te saradnje o čemu odlučuje Brisel. Ono što mi radimo i što ćemo ponovo uraditi za šest meseci je procena svih aspekata saradnje kako bi videli gde smo”, kaže on.

“Nadamo se da će između ovog i sledećeg izveštaja biti konkretnih rezultata po pitanju begunaca. Mi ćemo Savetu bezbednosti i Evropskoj uniji, ako to bude zahtevala, ponovo podneti izveštaj o saradnji na šestomesečnom nivou. Tada, sve zavisi od političkog nivoa u Evropskoj uniji da odluči kakve su posledice”, objašnjava haški tužilac. Bramerc je dodao da je poboljšana sarasnja po pitanju pristupa arhivama i raznim dokumentima, ali i pristupa svedocima i njihovojh zaštiti.

Bramerc je posebno naglasio da je zadovoljan poboljšanjem saradnje s bezbnesnosnim službama u Srbiji, posebno u kontekstu potrage za beguncima.

Ambasador Holandije Ron van Dartel, učestvujući na današnjem okruglom stolu, rekao je da očekuje da će poslednja dva haška begunca Ratko Mladić i Goran Hadžić biti izvedeni pred lice pravde.

"Tužioci u Srbiji imaju ključnu ulogu da optuže kriminalce koji su odgovorni za zločine počinjene u prošlosti i tako uklone barijere koje stoje na putu Srbije", istakao je Van Dartel.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da srpsko tužilaštvo i tužilaštvo u Hagu imaju isti cilj, a to je progon počinilaca ratnih zločina i razmenu podataka, dokumentacije, a često i iskaza svedoka do kojih dođu u svojim istragama.
Vladimir Vukèeviæ (Beta)
"Saradnja s Haškim tribunalom je ključna tema Srbije", istakao je Vukčević, dodajući da i svi u regionu moraju moraju da budu svesni odgovornosti zakonske i moralne prema žrtvama i njihovim porodicama.

Navodeći da je Srbija zemlja u kojoj nema mesta za ratne zločince, Vukčević je rekao da je demokratska Srbija prepoznala zločine Ratka Mlladića, jasno ih definisala, ali da je i dalje, "nažalost, u velikoj meri protiv njegovog izručenja Hagu".

Predsednik Udruženja tužilaca Goran Ilić rekao je na otvaranju skupa u Sava centru da se u Srbiji dosta priča o Hagu, ali nikada o tome kako se praksa rada Haškog tribunala može primeniti u Srbiji.

"Iskustva Haškog tribunala i princip konvergencije sistema, odnosno približavanja anglosaksonskog i kontinentalnog prava mogu biti veoma značajna za nas", rekao je Ilić, navodeći da će takva princip biti omogućem izmenama reforme pravosuđa.

A šef holandske diplomatije Maksim Ferhagen, pred sutrašnju posetu Beogradu, poručio je u intervjuu za B92 da će Holandija konačnu odluku o odmrzavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju doneti u junu na osnovu Bremercovog izveštaja, ali i da će u slučaju hapšenja Ratka Mladić takva odluka biti doneta odmah.

Istovremeno, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da ostaje pri stavu da će podneti ostavku u Akcionom timu za lociranje i hapšenje haških optuženika, ukoliko Ratko Mladić ne bude uhapšen do kraja godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: