Inflacija u 2009. 6,9 odsto

Inflacija u Srbiji, merena indeksom potrošačkih cena, u prvih 11 meseci ove godine bila je 6,9 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.12.2009.

12:27

Default images

Inflacija u novembru bila je 0,8 odsto, a međugodišnja inflacija 5,9 odsto, navedeno je u saopštenju. Najveći rast cena u novembru zabeležen je kod transporta - 2,2 odsto, hrane i bezalkoholnih pića - 1,2 odsto, restorana i hotela - 1,2 odsto, odeće i obuće - 1,1 odsto, rekreacije i kulture - 0,5 odsto.

Kod alkoholnih pića i duvana zabeležen je pad cena od 0,2 odsto, dok se cene ostalih proizvoda i usluga nisu bitnije menjale.

Indeks potrošačkih cena predstavlja poseban indeks maloprodajnih cena i obračunava se po metodologiji usklađenoj sa preporukama za obračun indeksa cena na malo u Evropskoj uniji.

Indeks potrošačkih cena se definiše kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: