Incko: Neće biti referenduma u RS

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko veruje da referenduma u Republici Srpskoj o odlukama o statusu stranih sudija i tužilaca u BiH neće biti.

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.12.2009.

12:18

Default images

Incko je za "Dnevni avaz" rekao da njegovi potezi nisu usmereni ni protiv jednog naroda i da su neutralni i odmereni. "Neće biti referenduma. Ali, ako ga bude, možda bi i bio neki postotak 50-60 odsto za pitanje koje se postavi, ali je veliko pitanje koliki bi bio odziv na takav referendum. Možda bi rezultat bio kontra onoga koji ga je organizovao", kaže on.

Komentarišući poslednje odluke, Incko je rekao da one nisu protiv Republike Srpske ili Federacije BiH.

"Ona je odluka za pravnu državu i vladavinu zakona. Nije uperena ni protiv koga. Ne vidim zašto bi to bilo protiv RS, neko će reći i da je protiv FBiH", naveo je visoki predstavnik, dodajući da poslednja odluka nije usmerena ni protiv jednog naroda.

"Svi stranci ostaju, mislim da je to jasno, u novom kvalitetu. Ne bih spekulirao o tome da li je to nečija pobeda ili nije, ali ovo je odluka svih članica Saveta za implementaciju mira (PIC), koji je jednoglasno ovo podržao", rekao je Incko.

Prema njegovim rečimo jedino je turski ambasador Vefahan Odžak, podržavajući odluke, rekao i da Turska traži ostanak svih tužilaca i sudija.

Odgovarajući na pitanje o predmetu protiv premijera RS Milorada Dodika, koji su vodili strani tužioci, Incko je rekao da pretpostavlja da će biti nastavljeni svi predmeti koji su sada u radu.

"Ništa neće završiti u ladici. Ne znam tačno ko je to radio, ali svi oni strani tužioci koji su radili, sada će ostati kao savetnici i oni će svoja iskustva preneti na domaće", rekao je Incko.

Što se tiče odluke u vezi sa statutom grada Mostara, on je rekao da nije ulazio u to ko će biti gradonačelnik.

"Ova odluka sasvim je neutralna, tehnička i sve kombinacije su moguće. Ja ne znam ko će se s kime dogovarati. Do sada je bio problem jer se nisu uopšte dogovarali. Bilo je 17 pokušaja izbora i odnos je uvek bio 13 ili 14 glasova za. Sada se nadam da će biti dogovora", rekao je Incko.

Dodik je saopštio da je Vlada RS odbacila Inckove odluke kojim se produžava za tri godine mandat stranim sudijama i tužiocima u odeljenju za ratne zločine u Sudu BiH, ali i oko promene statuta grada Mostara.

Dodik je rekao da je vlada na vanrednoj sednici odbacila Inckove odluke i da ih neće sprovesti, jer smatra da ne postoji ustavni osnov da visoki predstavnik nameće te odluke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: