Tadić za ubrzanu regionalizaciju

Predsednik Boris Tadić kaže da će u cilju razvoja lokalne samouprave insistirati na decentralizaciji regionalizaciji i na usvajanju zakona o svojini i izborima.

Izvor: B92

Utorak, 15.12.2009.

11:56

Default images

Tadić je, na 37. skupštini Stalne konferencije gradova i opština, rekao da decentralizacija i regionalizacija treba da omoguće zaustavljanje procesa depopulizacije delova Srbije i da se građanima, gde god oni žive, omogući prilika za kvalitetan život.

Obraćajući se učesnicima skupštine Stalne konferencije gradova i opština, Tadić je rekao da je lek za probleme lokalnih samouprava dobar plan.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas pak poručuje da su za realizaciju planova potrebna sredstva i podseća centralnu vlast da su ove godine budžeti lokalnih samouprava znatno smanjeni.

Građani žele funkcionalnu i odgovornu politiku, za šta je najvažnija komunikacija između svih nivoa vlasti, smatra predsenik Srbije.

Navodeći da se zalaže i za energetsku efikasnost, Boris Tadić imao je poruku i za upravu Sava centra u kojem je skup održan.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kritikovao je pojedine predsednike opština koji imaju platu pet puta veću od prosečne i apelovao da centralnoj vlasti šalju predloge za rešenje lokalnih problema.

Istovremeno, on je Tadiću otvoreno poručio da lokalne samouprave imaju problema sa finansiranjem.

Đilas je ukazao da je “svakom predsedniku opštine budžet ove godine smanjen za 25 odsto”.

Boris Tadić kaže da zahteve lokalnih samouprava smatra legitimnim, ali i postavlja pitanje da li su zahtevi ostvarivi.

“Kada se izlazi sa zahtevima, može se izaći na način da je populistički ili ne. Potraga za brzom podrškom populističkih stavova, međutim, nije efektivna", kaže Tadić.

Kao važan mehanizam u razvoju lokalnih samouprava Tadić je najavio i donošenje Zakona o imovini, ali i konačno sprovođenje decentralizacije i regionalizacije kako bi se građanima bio obezbeđen bolji kvalitet života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: