"Odbrana Kosova nije protiv Srbije"

Ambasador Hrvatske u Prištini Zlatko Kramarić smatra da je Hrvatska u Hagu argumentovano branila pravo Kosova na nezavisnost rešenjima Ustava SFRJ iz 1974.

Izvor: B92

Utorak, 15.12.2009.

01:37

Default images

Kramarić je u intervjuu za "Danas" rekao da je "nekorektno i nelogično" to tumačiti kao podsticaj eventualnom secesionizmu u Vojvodini" i dodao da je Hrvatskoj stalo do dobrosusedskih, najboljih mogućih odnosa sa Srbijom, kao i da budući odnosi u Srbiji i Vojvodini zavise isključivo od građana Srbije i Vojvodine.

Kramarić je podsetio da su Hrvatska, istog dana kada i Bugarska i Mađarska priznale Kosovo i da je "sama izjava o priznanju vrlo mudro koncipirana i ni na koji način nije u funkciji da povredi Srbiju", samo je treba "s pažnjom i bez strasti pročitati".

"Kosovo je novi politički realitet koji je u funkciji normalizacije i stabilizacije političkih i inih odnosa u regiji jugoistočne Evrope. Kosovo se sada mora političkom mudrošću izboriti za svoje mesto u poretku EU", rekao je Kramarić i dodao da je to moguće isključivo političkim sredstvima, dijalogom, razgovorima, saradnjom.

Kramarić, bivši gradonačelnik Osijeka i ambasador Hrvatske na Kosovu od januara 2009, rekao je i da na Kosovu od nekadašnjih 10.000 sada živi još oko 300 kosovskih Hrvata, da oni nisu izlazili na izbore, da nemaju političkih aspiracija, ali da ih hrvatska vlada podstiče da uđu u društvo i budu deo multietničke kulture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: