Proslava jevrejskog praznika Hanuke

Tradicionalnom svečanošću u izraelskoj ambasadi u Beogradu proslavnjena je Hanuka, jedan od najradosnijih praznika u jevrejskoj kulturi.

Izvor: B92

Utorak, 15.12.2009.

22:44

Default images

Ambasador Izraela u Srbiji, Artur Kol podsetio je da Hanuka slavi pobedu jevrejskog naroda i duhovni trijumf njihove vere. Obeležavanju velikog jevrejskog praznika u beografskoj singogi prisustvovao je i predsednik Srbije Boris Tadić.

Praznik svetlosti i slobode, jevrejski narod slavi punih 8 dana. Tada se organizuju slavlja, okupljaju svi članovi porodice i prijatelji, jedu krofne, peva se i igra, a slavlje se širi izraelskim ulicama, školama i trgovima.

"Hanukom se slavi pobeda, jevreji su pobedom nad Grcima i oslobođenjem Jerusalima 165. godine pre nove ere sebi omogućili kulturnu i versku slobodu. Pružena im je šansa da govore sopstvenim jezikom i razvijaju kulturu", rekao je Artur Kol.

Mnogo je različitih običaja i načina na koji se slavi Hanuka. Ipak, svetiljka je najvažniji elenat. Tokom osmodnevne svečanosti u jevrejskim porodicama svakoga dana pali se po jedna sveća na posebnom svećnjaku, koji se naziva menorah.

Domaćin je objasnio da se tokom Hanuke po pravilu spremaju i jedu jela koja su pečena u dubokom ulju, koje je na poseban način povezano sa ovim praznikom.

"Svaku trpezu, pored krofni, krase palačinke od krompira. Hrana koja se jede tokom praznika nije preporučljiva i zdrava za nas, ali nakon Hanuke svi idu na dijetu", kazao je Kol.

Predsednik Srbije Boris Tadić simbolično je upalio sveću u beogradskoj sinagogi. On je podsetio je da se na jednom od najsvetijih jevrejskih praznika moramo setiti prošlosti i odati poštu jevrejskim žrtvama iz Holokausta.

Ostale sveće upalili su episkop Srpske pravoslavne crkve Porfirije, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, muftija beogradski Muhamed Jusufspahić i ministar vera Bogoljub Šijaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: