Saobraćaj usporen zbog snega

Sneg koji pada od juče izazvao je teškoće u saobraćaju, ali svi glavni putni pravci u Srbiji su prohodni.

Izvor: B92

Utorak, 15.12.2009.

08:25

Default images

Na glavnim putevima u Srbiji saobraćaj je jutros umeren i zbog snega usporen, a otežan na planinskim putevima, saopštio je Auto-moto savez Srbije. Pošto je temperatura oko nula stepeni, postoji opasnost od poledice. Saobraćaj se u prvih nekoliko jutarnjih sati u Beogradu odvijao otežano zbog snega koji neprekidno pada od ponedeljka popodne.

Sneg koji pada od juče popodne otežava odlazak na posao.

"Borimo se sa ovim snegom, treba da očistimo da bi pešaci mogli da prođu, da ne bi bilo klizanja. Tu su i naši iz Beograd puta i Zelenila. Krenula je već akcija i da znate sneg nas nije toliko ni iznenadio, očekivali smo i ranije", kažu radnici Gradske čistoće koji jutros čiste ulice od snega.

Neki građani su zbog snega neraspoloženi, a nekima padavine polovinom decembra prijaju.

"Otežava kretanje u priličnoj meri, ali nije nas iznenadio, u svakom slučaju zima je."

"Mnogo mi otežava, jedva hodam, klizam se."

"Pa, naravno da otežava, ne meni nego svakome, pa pogledajte samo da li je ovo uopšte čišćeno, to su priče za malu decu."

"Lep je sneg i prija nam što je pao, lepo je šetati se po snegu. Super je."
Sneg je pravio probleme vozaèima u Beogradu (Nemanja Panteliæ, B92)
Zamenik sekretara za saobraćaj grada Beograda Branko Smiljanić kaže da su Beograd put i Gradska čistoća spremno dočekali padavine.
"Otežavajuća okolnost je što će sneg padati do kraja ove nedelje, ali je olakšavajuća okolnost to što još uvek temperatura nije ispod nule tako da možemo da delujemo u ovim uslovima. Glavni putevi, kao što je Gazela i mostovi, svi su prohodni, usporeno se vozi i potrebno je da se drži odstojanje bez naglog kočenja", rekao je on gostujući u vestima B92.

Na ulicama je preko sto vozila Beograd puta za čišćenje snega, koji bi posle raščišćavanja glavnih gradskih saobraćajnica trebalo da pređu i na sporedne.

"Imamo raspored; to je da dva do četiri sata po prestanku padavina glavne ulice moraju da budu čiste, a posle toga u narednih 60 sati sve ostale. To je otprilike četiri hiljade ulica i četiri hiljade kilometara u Beogradu, nije sve lako očistiti i potrebno je vreme“, objasnio je Smiljanić.

"Sigurno je da će biti usporene vožnje. Ne očekujem veće probleme. Napomenuo bih da i daleko veći gradovi kao što je Moskva i London prošle godine su sa 10 cm imali prekid saobraćaja, mi to do sada nismo imali", rekao je on.

Gradska vlast apeluje na Beograđane da u svojim mesnim zajednicama preuzmu so za posipanje snega i očiste trotoar ispred ulaza u svoju kuću ili zgradu kako bi se sprečile povrede, kojih je prošle godine bilo mnogo.

Tokom noći očišćena je i pista Beogradskog aerodroma "Nikola Tesla". Za sada nije otkazan nijedan polazak niti dolazak, a u Auto-moto savezu Srbije kažu da su svi glavni pravci u zemlji prohodni.
Sneg je zavejao i ulice Novog Sada (Beta)
Sneg od oko 15 centimetara izazvao je zastoj u saobraćaju u Novom Sadu, pa su čak i neke od glavnih saobraćajnica zakrčene vozilima koja se sporo kreću.

Probleme imaju i pešaci zbog zavejanih trotoara. Nadležna služba izašla je sa 24 vozila za čišćenje snega.

Jelena Stojisavljević iz javnog komunalnog preduzeća "Put" kaže da se putevi posipaju i tehničkom solju.

"Mi održavamo na prilasku Novom Sadu i u samom Novom Sadu oko 440 kilometara puteva, i verujte mi dok naša vozila, čistači, posipači okrenu jedan krug ove maršrute, dešava se da na samom početku već neke deonice budu zavejane ali svakako neprestano samo na terenu i neprestano vozila dopunjavamo solju", kaže ona.

Kragujevčani još nisu osetili obimnije snežne padavine, pa ni situacija u gradu nije kritična.

Najavljene temperature i ispod nule povećavaju opasnost od poledice, a na građane se apeluje da čiste trotoar ispred ulaza svoje kuće ili zgrade, kako ne bi došlo do povreda.

Meteorolozi i za danas najavljuju da će u većem delu zemlje biti oblačno i hladno sa snegom. Više o vremenskim prilikama i stanju na putevima možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: