Putin i Mesić o nekretninama NIS-a

Ruski premijer Vladimir Putin razgovarao je sa hrvatskim predsednikom Stjepanom Mesićem o spornim pitanjima koja se tiču odnosa s Naftnom industrijom Srbije.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.12.2009.

22:03

Default images

Kompanije NIS, koja je u ruskom vlasništvu, svojim vlasništvom smatra neke nekretnine u Hrvatskoj, što Hrvatska osporava. Prema Mesićevim rečima, ruska kompanija je kupila NIS i u svoj osnovni kapital ubrojila i deo vlasništva nad hrvatskim delom naftovoda, a od Hrvatske potražuje i neke pumpe, odmarališta i neke objekte.

"Rekao sam da je to u sporu i da ćemo se o tome službeno izjasniti", rekao je hrvatski predsednik.

Pitanje hrvatskog učešća u gasovodu Južni tok je takođe bila tema današnjeg razgovora Mesića i Putina u Moskvi.

Mesić je naglasio da je Hrvatska propustila priliku da i njenim teritorijom ide magistralni pravac gasovoda Južnog toka i da je pitanje daljnjih pregovora u kojoj bi se meri ona u to još mogla priključiti, ali da mu se čini da za to nema velikih izgleda.

"Mi smo tu raspravu propustili dok je bilo vreme", rekao je Mesić, podsetivši da je Putin 2007. godine kao tadašnji predsednik, dok se pregovaralo o trasi Južnog toka, ponudio Hrvatskoj da učestvuje u projektu, što je tadašnja vlast odbila.

"Izgledi da Hrvatska dobije priključak zavise o ruskoj dobroj volji, jer je Rusija svoje potrebe zadovoljila", rekao je Mesić koji smatra da Hrvatska u nastojanju da dobije priključak ima i prednost, a to su obezbeđeni koridori, na kojima je naftovod, pa ne mora otkupljivati zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: