Osumnjičeni za prevaru operatera

Podnete krivične prijave protiv trojice osumnjičenih da su lažnim karticama za mobilne telefone naneli štetu mobilnim operaterima od 68,2 miliona dinara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.12.2009.

18:31

Default images

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal podnela je krivične prijave potiv Alekandra A., Milana M. i Đorđa D. iz Kragujevca, koji su osumnjičeni za krivična dela neovlašćen pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi podataka i falsifikovanje isprave.

"Osumnjičeni su u dužem periodu 'klonirali' SIM kartice za mobilne telefone od kojih je većina bila vlasništvo postojećih postpejd korisnika, tako da je naneta imovinska šteta domaćim mobilnim operaterima u ukupnom iznosu od 62.800.405,00 dinara", piše u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

U saopštenju se navodi da su se "klonirane" kartice koristile za pozivanje visokotarifnih servisa, poput hotlajna i servisa za zabavu, koji se nalaze uglavnom u državama Afrike, a neki su bili u Moldaviji i Ukrajini.

"Tako je tim servisima neosnovano omogućena naplata po osnovu nepostojećih usluga. Domaći mobilni operateri u skladu sa postojećim međunarodnim ugovorima o pružanju usluga isplatili su inostranim operaterima usluge rominga kao i usluge navedenih servisa", piše u saopštenju.

Pošto su pozivi upućivani sa brojeva koji pripadaju navedenim mobilnim operaterima, stvarni vlasnici kartica nisu znali da su ti servisi pozivani sve do trenutka pristizanja računa, koje su im dostavili mobilni operateri sa kojima su zaključili ugovore o postpejd uslugama, saopštila je policija.

"Kod osumnjičenih Milana M. i Aleksandra A. pronađeni su hardverski i softverski alati za 'kloniranje' SIM kartica, kao i datoteke 'kloniranih' SIM kartica sa kojih su pozivani visokotarifirani servisi u inostranstvu", navodi se u saopštenju.

Policija je navela da je u poslednje vreme "povećan broj zloupotreba računara u navedene svrhe, pa kao jedan od modusa su i brojne prevare u mobilnoj telefoniji".

Dodaje se da je cilj takvih zloupotreba pribavljanje nelegalne koristi različitim visokotarifnim servisima koji se otvaraju u inostranstvu, a čiji se vlasnici ljudi koja vrše zloupotrebe ili oni koji su sa njima u bliskoj vezi i sa kojima dele nelegalnu dobit.

"Stoga, preporuka je da naši građani posebno obrate pažnju na pozivajući broj i ukoliko se radi o nekom njima nepoznatom međunarodnom pozivu na isti ne uzvraćaju poziv. Takođe, preporuka je da svoje SIM kartice ne ustupaju trećim licima, a posebno da ne dozvole 'kloniranje' svojih SIM kartica", piše u saopštenju policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: