Antisemitski incident u Kišinjevu

Desetine ljudi, predvođene jednim pravoslavnim sveštenikom, uništile su menoru u moldavskoj prestonici Kišinjevu, u vreme proslave jevrejskog praznika Hanuka.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 14.12.2009.

18:23

Default images

Menora visoka metar i po, uništena je čekićima i gvozdenim šipkama. Taj veliki svećnjak je glavni element pri proslavi osmodnevnog praznika Hanuka. Policija u Moldaviji je saopštila da istražuje taj incident. Menora je nađena, ponovo postavljena i sada je čuva policija. Iz Moldavske pravoslavne crkve nije bilo zvaničnih reakcija.

Moldavska vlada je saopštila da su "mržnja, netolerancija i ksnofobija" neprihvatljive.

Lider Jevreja Aleksandar Bilikins pozvao je pravoslavnu crkvu da se oglasi povodom napada koji je predvodio njen sveštenik.

Jevrejska zajednica je od pre Drugog svetskog rata u Moldaviji, ali se ocenjuje da je sada čini samo 12 000 Jevreja. Pre dvadeset godina u toj bivšoj sovjetskoj republici bilo ih je 66 000, ali su mnogi emigrirali u Izrael.

Jevreji od 11. do 18. decembra ove godine slave praznik Hanuka ili Hag haurim, praznik slobode i svetlosti.

Svečanost traje osam dana i za to vreme u jevrejskim porodicama se pali osmokraki svećnjak (hanukija) nalik na menoru, a ima osam glavnih i jedan pomoćni krak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: