Privrednici očekuju podršku države

Domaći privrednici očekuju podršku države kako bi podigli konkurentnost na tržištu. Ministar trgovine slaže se da je privredi potrebna pomoć.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.12.2009.

17:43

Default images

Sa sve izvesnijim napretkom integracije Srbije u Evropsku Uniju, u javnosti se sve češće postavlja pitanje da li je domaća privreda spremna da se bori sa evropskim proizvodima. Primena prelaznog trgovinskog sporazuma od januara ove godine nije dovela do poremećaja tržišta u Srbiji, kao što su predviđali protivnici jednostrane primene ovog sporazuma.

Poznato je da se srpski privrednici često žale državi kako nedovoljno stimuliše srpsku proizvodnju, a da propisi rade u korist uvoza.

Sami privrednici kažu i da je strana konkurencija nelojalna, da su proizvodi koji se uvoze dobro izreklamirani, a da nisu najboljeg kvaliteta. Kako onda srpske fabrike mogu da se bore sa industrijskim evro džinovima?

Zoran Matić iz preduzeća "Farmakom MB" smatra da treba promovisati kvalitet domaćih proizvoda.

"Mislim da je jako važno da se u Srbiji razvija svest o tome da to što se u Srbiji proizvede je prilično dobrog kvaliteta, ispunjeni su značajni standardi, svako ko je malo bolje zašao, ko se razume i prerađivačke kapacitete, svestan je kvaliteta koji srpska privreda može da pruži svojim kupcima”, poručuje on.

Slobodan Spasović iz čačanske kompanije “Cini” smatra da su domaćoj privredi potrebne inovacije.

“Privreda treba da radi na razvoju, na novim proizvodima, na nečemu što ne zahteva velika sredstva kod nas, a to su implementacija postojećih znanja, koja već imamo u našoj nauci, tehnici i tehnologiji”, ocenjuje on.

I odnos dinara prema evru loše utiče na privredni potencijal. Za neke, naročito za izvoznike, kurs evra je nerealan, to jest, lokalna valuta je precenjena.

To je kako ocenjuje, Darko Budeč iz firme "Buck", loše za mnoge grane privrede, a pre svega za izvoznike.

"Podići kurs evra na onaj nivo koji je realan, pošto je ovde precenjen i samim tim svi izvoznici su penalizovani, a uvoznici su dobili jednostavno mogućnost da prodaju po nerealno niskim cenama", upozorava on.

Domaći privrednici još nisu u crvenoj zoni, jer će ih carine štiti još neko vreme. Ipak, ministar trgovine Slobodan Milosavljević upozorava da će se uskoro u našim prodavnicama pojaviti kvalitetna evropska roba, po konkurentnim cenama.

"U godinama koje su pred nama, moramo da podignemo konkurentnost, da obezbedimo jeftinije izvore finansiranja, da podignemo kvalitet proizvoda i da pokušamo da što više domaćeg i regionalnog tržišta sačuvamo", smatra ministar.

Treba imati u vidu da su prema svim skorašnjim istraživanjima, cene u regionu, pa i u zapadnim članicama EU često značajno niže nego kod nas, pa bi se potrošači bez obzira na vezanost za domaće proizvode ipak mogli da se preorijentišu na jeftinije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: