Basesku i definitivno predsednik

Rumunski predsednik Trajan Basesku osvojio je većinu glasova poništenih u drugom krugu predsedničkih izbora, saopštila CIK Rumunije.Ustavni sud potvrdio izbor.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 14.12.2009.

17:41

Default images

Rumunski Ustavni sud potvrdio je danas rezultate ponovnog prebrojavanja glasova na predsedničkim izborima, po kojima je pobedu odneo dosadašnji šef države Trajan Basesku. Njegov rival Mirče Đoana, predsednik Socijaldemokratske partije, izjavio je večeras da prihvata procenu suda i čestitao Baseskuu drugi mandat na mestu šefa države, preneo je Ađerpres.

"Ustavni sud jednoglasno potvrđuje da je Trajan Basesku izabran za predsednika Rumunije, jer mu je pripao najveći broj glasova", navodi se u saopštenju suda.

Đoana, koji je sa osvojenih 49,7 odsto glasova u drugom krugu izbora 6. decembra, izgubio od Baseskua kojem je pripalo 50,3 odsto, prihvatio je odluku, ali nije odustao od optužbi za prevaru na izborima.

"Prihvatam odluku suda i želim Trajanu Baseskuu sreću i uspeh. Nažalost, dokazi o masovnoj prevari i zahtevi za istragom nisu prihvaćeni", rekao je Đoana.

Pre dva dana Ustavni sud Rumunije pozvao je na ponovno prebrojavanje poništenih 138.000 glasova s prošlonedeljnih predsedničkih izbora u toj zemlji.

Centralna izborna komisija je danas okončala brojanje i saopštila da je od 138.967 poništenih glasova važećih bilo 2.247, od kojih 1.260 za sadašnjeg predsednika Trajana Baseskua i 987 za Mirčea Džoanu.

Portparol Centralne izborne komisije Marijan Muhulec je izjavio da su rezultati i zapisnici upućeni Ustavnom sudu koji treba da odluči da li će se nastaviti proveravanje drugih aspekata izbornog procesa.

Prema zvaničnim rezultatima, Trajan Basesku je pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora sa 50,3 odsto glasova (5,275.808), dok je za Mirčeu Džoanu glasalo 49,6 odsto (5,205.760).

Opoziciona Socijaldemokratska partija je podnela zahtev Ustavnom sudu da se poniši drugi krug predsedničkih izbora jer postoje dokazi izborne krađe koji su upućeni tom sudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: