Španci grade vetropark u Srbiji

Španska kompanija Vind alajans grup planira da uloži oko 420 miliona evra u izgradnju vetroparka u Srbiji u naredne tri godine.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 14.12.2009.

17:39

Default images

Amasador Španije u Beogradu Injigo de Palasio Espanja, nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji Ministarstva energetike Srbije i Španske agencija za međunarodni razvoj, rekao je da je u planu izgradnja vetroparka pored Pančeva, kapaciteta 350 megavata.

De Palasio Espanja je naveo da se na tom projektu radi već godinu dana i dodao da je Vind alajans grup pripremila sve planove za izgradnju vetroparka, koji će koristi eolsku energiju za proizvodnju struje.

Ambasador je u ime Španske agencije za međunarodni razvoj potpisao sa ministrom energetike Srbije Peterom Škundrićem Memorandum o saradnji za razvoj projekata za promociju i korišćenje solarne energije, u koje će biti uloženo 223 000 evra.

Škundrić je kazao da će novac biti iskorišćen za ispitivanje potencijala korišćenja solarne energije u Srbiji, razvoj tehnologija i pilot projekat za upotrebu solarne energije.

Škundrić je naveo da solarna energija čini 14 odsto ukupnih potencijala Srbije za korišćenje izvora obnovljive energije i dodao da bi Srbija godišnje emitovala dva miliona tona ugljen-dioksida manje ako bi 2,5 miliona domaćinstava koristilo solarnu energiju za grejanje vode.

Ambasador Španije je ocenio da je borba protiv globalnih klimatskih promena sastavljena od malih koraka kao što je projekat promocija korišćenja solarne energije u Srbiji.

De Palasio Espanja je kazao da je Španija prva u svetu po proizvodnji fotovoltažne energije i treća po proizvodnji energije korišćenjem vetra i dodao da su španski privrednici zainteresovani za ulaganja u tim oblastima na srpskom tržištu.

On je kazao i da je veće korišćenje obnovljivih izvora energije deo približavanja Evropskoj uniji.

De Palasio Espanja je kazao da će Španija podržati svaku odluku Srbije o podnošenju kanditatura za člasntvu u EU i naglasi da će Španija tokom predsedavanjua Uniji, koje počinje 1. januara 2010. učiniti sve da ta kandidatura bude tretirana kako zaslužujuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: