Đelić: Da budemo bar 30. članica EU

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić kaže da će se Srbija pre podnošenja kandidature za članstvo u EU konsultovati sa evropskim institucijama i zemljama članicama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.12.2009.

12:13

Default images

Srbija će učiniti sve što je u njenoj moći da što pre postane punopravna članica Evropske unije, izjavio je potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić, otvarajući međunarodnu konferenciju "Iza zida", koju je organizovao nezavisni politički institut "Naša Evropa" sa sedištem u Parizu. Đelić je naveo da neće licitirati sa datumima.

"Srbija želi uspeh svima u regionu jer uspeh drugih je i naš. Nadamo se da će republika Hrvatska vrlo brzo završiti njene pregovore, a ako je ona 28. a Island 29. članica Evropske unije, ne znamo redosled, sigurno je da Srbija želi, sama ili sa drugima, da bude 30. članica EU“, kazao je Božidar Đelić.

Direktor Direkcije za zapadni Balkan Pjer Mirel izjavio je da je EU spremna da primi nove članice, ali tek pošto ispune određene uslove, pre svega uspostavljanje vladavine prava, transparentno sprovođenje reformi, kao i borba protiv kriminala i korupcije.

Mirel smatra da je za podnošenje kanidature za članstvo Srbije neophodna dobra komunikacija.

“Ono što smo rekli Srbiji, a poručili i Crnoj Gori i Albaniji je da treba blisko da sarađuju sa predsedavajućim Evropskoj uniji, sa zemljama članicama i Evropksom komisijom. I to je sve. Treba uspostaviti kontakte i odluke će biti donete”, naveo je Mirel. S obzirom na ostavrene rezultate tokom protekle godine, realno je da Srbija u narednih deset dana podnese kanidaturu za članstvo, smatra direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda.

“Ako predamo kandidaturu tokom ove godine, sledi špansko predsedavanje, predsedavajuća zemlja uvek ima inicijativu. Ministar Moratinos je dao snažnu podršku tokovima Srbije i mislim da Španija onda može da pomogne da, kad krene godina, pomeri na sledeću stepenicu”, smatra Vejvoda.

On još navodi da je podnošenje kandidature za članstvo jedan od mnoštva koraka koji slede u procesu priključivanja u Evropsku uniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: