Prekinut štrajk glađu u Kraljevu

Štrajk građu radnika Fabrike vagona prekinut je nakon što je gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović dogovorio sastanak sa državnim sekretarom Nebojšom Ćirićem.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.12.2009.

11:45

Default images

Simović je rekao da mu je Ćirić u telefonskom razgovoru potvrdio da će u ovu fabriku poslati vanrednu Revizorsku komisiju Agencije za privatizaciju.

"Komisija će prekontrolisati sve sklopljene ugovore i ispunjenje ugovornih obaveza o privatizaciji, i na osnovu dobijenih rezultata, preduzimaće se dalji koraci u Ministarstvu ekonomije, što je i bio jedan od zahteva štrajkača", kazao je Simović.

On je dodao da su radnici svoj deo posla oko isporuke vagona za JP "Železnice Srbije" "pošteno odradili" i da sada opravdano traže zaostale plate od rukovodstva.

"Njihov zahtev je legitiman, i ja ću kao gradonačelnik nastojati preko državnih organa da izvršimo pritisak na vlasnika kako bi ispunio obaveze prema radnicima, što je našsa obaveza. Radnici za svoj posao moraju biti plaćeni", rekao je Ljubiša Simović.

Predsednik Industrijskog sindikata metalaca u Fabrici vagona i jedan od štrajkača glađu Milomir Ćirković rekao je da je prihvatanje pregovora Ministarstva za ekonomiju sa štrajkačima, bio jedan od uslova za prekid štrajka glađu.

"Jedan od razloga za štrajk glađu, osim zaostalih zarada i neobezbeđivanja posla, bila je i pasivnost Vlade Srbije u odnosu na našu situaciju", kaže Ćirković.

Prema njegovim rečima, zbog dogovora oko dijaloga štrajkača glađu u Fabrici vagona danas će biti održana poslednja protestna šetnja radnika koji su na taj način podržavali svoje kolege u štrajku glađu.

Štrajk će, međutim, biti nastavljen.

Sedam radnika Fabrike vagona je prošlog ponedeljka započelo štrajk glađu, a oko 400 njih je svakodnevno učestvovalo u protestnim šetnjama gradom, zbog neisplaćenih zarada za avgust, septembar i oktobar, kao i zato što im uprava ne obezbeđuje posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: