Austrija preuzela "Hipo" banku

Zbog dugova, Austrija preuzima "Hipo Alpe Adria" banku. To će značiti sigurnost i za klijente u Srbiji, poručuju iz ove banke.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 14.12.2009.

11:26

Default images

Država je u celini preuzela banku "Hipo Alpe Adria" kako bi se izbegao slom šeste po veličini austrijske banke, izjavio je ministar finansija Jozef Proel. Proel kaže da je reč o "najtežoj situaciji u austrijskom bankarstvu u proteklih nekoliko decenija".

Odluka o preuzimanju doneta je posle maratonskih pregovora koji su trajali ceo vikend i u kojima je učestvovao i predsednik Evropske centralne banke banke Žan-Klod Triše.

Prema sporazumu, dosadašnji vlasnici će u spasavanje banke uložiti 1,05 milijardu evra, rekao je Proel.

Vlada Austrije će izdvojiti do 450 miliona evra, čime bi Hipo dobio dodatni kapital od ukupno milijardu i po evra.

Banci je, po nekim procenama, potrebna injekcija od dve milijarde evra da bi izbegla insolventnost koja joj preti zbog otpisa imovine.

Još nije poznato kako će Beč preuzeti kontrolu nad "Hipom", a kao mogućnost se nameće pretvaranje bar dela prošlogodišnje državne pomoći od 900 miliona evra u vlasnički udeo države.

Dinkić: Štediše da ne brinu

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je danas da štediše, odnosno klijenti "Hipo Alpe Adria" banke ne treba da brinu za svoje novčane uloge.

"Ono što je najvažnije za štediše, privredu i komitente banke je da ne treba da brinu jer je banka promenila samo formu i prešla iz privatnog u državno vlasništvo", rekao je Dinkić novinarima u Sremskoj Mitrovici.

On je naveo da veruje da je reč o privremenom rešenju i da će austrijska vlada brzo tu banku prodati nekoj od postojećih austrijskih banaka.

"Austrijska vlada je sada ubrizgala kapital u banku i ja verujem da će oni tu banku da prodaju", rekao je Dinkić.

Prema njegovi rečima, glasine u bankarskim krugovima kažu da će "Erste" banka preuzeti "Hipo Alpe Adria" banku.

Dinkić je naveo da štediše ne treba da brinu, jer se ništa nije desilo sa bankom osim što je došlo do promene vlasničkih odnosa.

Čupić: Hipo će imati potrebnu likvidnost

Predsednik Izvršnog odbora "Hipo Alpe Adria" banke a.d. Beograd, Vladimir Čupić ocenio je danas da će prelazak "Hipo Alpe Adrija" grupe u vlasništvo države Austrije omogućiti snažnu dokapitalizaciju grupe i obezbediti potrebnu likvidnost i nastavak uspešnog poslovanja te banke na tržištu Srbije i nastavak realizacije svih planiranih poslovnih ciljeva.

Klijenti u Srbiji ne bi trebalo da očekuju promene u poslovanju "Hipo Alpe Adria" banke niti eventualno povlačenje sa tržišta Srbije koje je centrala banke uvek smatrala strateškim, kaže Čupić. Poslovanje i rad "Hipo" banke u Srbiji definisano je strogim uslovima poslovanja banaka koje propisuje Narodna banka Srbije i po tome se "Hipo Alpe Adria" banka a.d. Beograd ne razlikuje od drugih banaka, čije se matice nalaze u drugim državama, rekao je Čupić.

"Hipo Alpe Adria" banka a.d. Beograd ove godine uspešno realizuje, a u mnogim segmentima i prebacuje zacrtane poslovne planove, rekao je Čupić.

Čupić je ukazao da poslovanje i rad matičnih banaka, čije je sedište u inostranstvu ima uticaj na definisanje poslovnih politika regionalnih članica, "ali nema direktne posledice u poslovanju sa klijentima".

Jelašić: Podržavamo preuzimanje

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić pozdravio je odluku austrijske države da preuzme “Hipo Alpe Adrija Grupu“, ističući da je to dobar znak ne samo za stabilnost bankarskog sektora u Austriji, već i u Srbiji.

"To je dokaz da ako se radi o važnim bankama, država je spremna da vodi brigu o njima i da ih podrži", izjavio je Jelašić novinarima posle obraćanja članicama Američke privredne komore.

Mi to, svakako, podržavamo i u toku smo sa svim fazama pregovora sa tim u vezi, istakao je guverner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: