Lapovo: Dogovor vlasnika i radnika

Radnici i vlasnici "1. maja" iz Lapova postigli su dogovor, ali se blokada pruge nastavlja dok se ne isplate zarade radnicima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.12.2009.

10:07

Default images

Menadžment i radnici kombinata “1.maj” u načelu su postigli dogovor o ispunjenju zahteva. Ostaje da se sa postignutim dogovorom saglasi i većinski vlasnik ovog građevinskog preduzeća. Međutim, dok su u Lapovu trajali pregovori, većinski vlasnik lapovačkog kombinata Milomir Joksimović, poznatiji kao Miša Omega, prodao je preduzeće "Dunav grupi".

Posle višečasovnih pregovora i uz posredovanje pomoćnika ministra ekonomije Mišele Nikolić, direktor kombinata "1.maj" Velimir Radenović i predstavnici zaposlenih u protestu, postigli su dogovor da najkasnije do petka 18. decembra budu isplaćene zarade, a radnici će ostati na pruzi dok novac ne dospe na njihove račune.

Većinski vlasnik je obezbedio tek deo novca za isplatu zarada zaposlenima, dok će penziono osiguranje biti uplaćeno pošto se proda deo imovine preduzeća.

"Za neto isplatu, sa novembrom, koju oni traže iznos je 40 miliona, a za bruto je pitanje koliko će država dpzvoliti rok za isplatu i tu je dug oko 15 miliona. Mi u ovom trenutku imamo 30 miliona, obezbeđenih iz pozajmice", rekao je Velimir Radenović, direktor "1. maja".

Zarade za prva tri meseca ove godine biće isplaćene zaposlenima prema ugovoru u neto iznosu, dok će za period od aprila do novembra svim radnicima biti isplaćeno linearno po 16 hiljada dinara.

"Radnici su u načelu prihvatili ovakav dogovor,ali kod nij i kod mene lično, moram da kažem, postoji bojazan da li će se sve ovo ostvariti. Radnici će biti oako se ostvari i ovolio", rekao je Novica Marković, predsednik sindikata radnika "1. maja".

Radnici ovog kombinata koji već osam dana blokiraju prugu na međunarodnom Koridoru 10, nadaju se da će i većinski vlasnik poštovati ono što je dogovoreno, ali ističu da sve prihvataju sa rezervom:

"Rečeno je, ali da li će da se ostavari, videćemo".

"Ostajemo tu dok ne bude stigla isplata i za poslednjeg radnika".

"Gladni smo ljudi, pa to niko ne može više da ne vidi. A taj čovek, pa svi smo čitali šta sve on ima. Njegov sin potroši na lovu nedeljom nego što ja potražujem".

"Osam dana smo ovde i stvarno više... mi smo žene i hladno je...I muž i ja radimo, i dvoje dece imamo, i stvarno nemamo više ništa... ovo je sramota".

Sindikalni lideri su se zahvalili ministarstvu ekonomije zbog uloženih napora u posrednovanju sa većinskim vlasnikom, a naročito ministru Dinkiću.

Prema njihovim saznanjima ministar ekonomije je održao obećanje i obavestio Evropsku banku za obnovu i razvoj o lošoj reputaciji njihovog partnera Milomira Joksimovića, ali je u saradnji sa predsednikom Tadićem uticao da se u sva preduzeća ovog vlansika obavi inspekcijska kontrola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: