Izbori u Čileu

Konzervativni milijarder Sebastijan Pinjera (60) vodi na opštim izborima u Čileu sa 44 odsto glasova, ali mu nedostaje dovoljno glasova za direktnu pobedu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.12.2009.

08:59

Default images

Njegov protivkandidat 17. januara biće predstavnik koalicije levog centra i bivši predsednik Eduardo Frej (67), koji je osvojio 29,6 odsto glasova, prenosi agencija Rojters.

"Želim da kažem onima koji nas nisu podržali da ćemo prihvatiti glasove svih onih koji žele prave promene sa 'otvorenim oružjem'", izjavio je Pinjera.

Pinjera i Frej se sada bore za glasove nezavisnog kandidata Marka Enrikuez-Ominamia koji je na trećem mestu sa osvojenih 20 odsto glasova.

Prema istraživanjima uoči izbora, najviše šansi za pobedu imao je upravo Pinjera, čije se bogatstvo procenjuje na oko 1,2 milijarde dolara.

Pinjera, kandidat desnog centra, ima šansu da prekine dve decenije dugu vladavinu politike levog centra, prvi put posle okončanja vojne diktature Augusta Pinočea.

Uprkos velikoj popularnosti koju uživa u zemlji, dosadašnja predsednica Mišel Bačele, prema Ustavu, ne može da se kandiduje na ovim izborima, na kojima bi se borila za drugi četvorogodišnji mandat.

Glasači, kojih je u Čileu registrovano oko 8,3 miliona, birali su juče i 120 članova Poslaničkog doma, i 20 od 38 članova Senata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: