HR:Odnos Hrvata i Srba najranjiviji

Srbi u Hrvatskoj su nakon rata u bivšoj SFRJ više od pripadnika ostalih manjina usmereni na prijateljstva sa "svojima", smatra sociolog Dragutin Babić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.12.2009.

02:46

Default images

Naučni saradnik u Institutu za migracije i narodnosti Dragutin Babić kaže da se na osnovu rezultata istraživanja o nacionalnim manjinama, koje se bavilo posledicama raspada SFRJ i promene sistema, najviše raspadom porodice, došlo do zaključka da je dubina poremećaja najteža u hrvatsko-srpskim odnosima, iako ni druge nacionalne zajednice tu nisu pošteđene.

Babić objašnjava da su, kako se intenzivirao etnonacionalizam, najpre srpski, a onda hrvatski, mešoviti brakovi predstavljeni i "objašnjeni" kao nužno zlo i remetilački faktor koji "narušava našu nacionalnu čistoću".

Međutim, velika većina ispitanika rekla je da i nakon traumatičnih ratnih zbivanja još ima prijatelje različitih nacionalnosti.

"Ipak, postoje i razlike u odgovorima između ispitanika srpske nacionalnosti i pripadnika ostalih nacionalnih manjina. Srbi su nakon rata znatno više od pripadnika ostalih anketiranih nacionalnih manjina usmereni na druženje i prijateljevanje sa 'svojima'. Pri tom, Srbi s bivših ratnih prostora to čine još izrazitije u odnosu na Srbe izvan ratnih prostora", kaže Babić.

On objašnjava da su ratna događanja isključila segmente srpske populacije, naročito na bivšim ratnim prostorima, ili barem znatno reducirala njihovo sudelovanje u glavnim tokovima hrvatskog društva.

"Pored političkih i ratnih aktivnosti pobunjenih Srba, tome je u znajnoj meri pridonijela i politika vladajućih u Hrvatskoj. U njihovim je istupima i operativnim aktivnostima bila evidentna etnocentrična politika koja je bila posebno netolerantna prema Srbima", rekao je Babić.

Ipak, Babić smatra da relativno nizak procenat tvrdokornih, koji s drugima žele imati, kako bi se to reklo, što manje posla, ohrabruje, ali objašnjava da je rat pokazao da treba biti oprezan pri davanju mišljenja o brzom poboljšanju situacije.

"Ono što je u dugom razdoblju građeno ne može biti njime uništeno, ali može biti znatno narušeno, pa zato ne treba imati iluzija o brzoj i bezbolnoj regeneraciji tih mreža. Ohrabruje ipak uzlazna linija i postupno, iako često sporo poboljšanje međunacionalnih odnosa, posebno Hrvata i Srba", smatra Babić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: