Projektima NVO 1,2 miliona evra

Predstavnici Evropske unije potpisali su u Beogradu ugovore o podršci sa predstavnicima 19 nevladinih organizacija iz Srbije.

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 14.12.2009.

15:20

Default images

Šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Vensan Dežer potpisao je ugovore, vredne ukupno 1,2 miliona evra, sa predstavnicima NVO koje su učestvovale na konkursu za podršku iz programa Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR).

Jedan od glavnih ciljeva konkursa bilo je unapređenje uloge civilnog društva u promociji ljudskih prava i demokratskih reformi, radi sprečavanja sukoba, unapređenja pluralizma i učešća u političkom životu, rekao je Dežer.

Srbija je proteklih godina ostvarila napredak u oblasti poštovanja i zaštite ljudskih prava, ocenio je Dežer.

On je podsetio da je usvojen Zakon protiv diskriminacije, ustanovljena institucija ombudsmana, kao i da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava podiglo svest unutar državne administracije o obavezama u vezi s međunarodnim ljudskim pravima.

Dežer je, međutim, konstatovao da su u Srbiji nevladine organizacije, posebno borci za ljudska prava, i dalje žrtve pretnji i napada, posle kojih ne slede odgovarajuće istrage i mere.

Prema rečima Dežera, potrebno je obezbediti povoljno okruženje za punu primenu zakonskog okvira koji garantuje da ljudska prava moraju biti osigurana.

Zato bih naglasio važnu ulogu organizacija civilnog društva u procesu konsolidacije demokratije, izjavio je Dežer.

Prema njegovoj oceni, organizacije civilnog društva trebalo bi da budu partner Vlade Srbije u unapređenju reformi, trancizije i evropskih integracija.

Dežer je naglasio spremnost EU da nastavi podršku Vladi Srbije u naporima na daljem jačanju procesa demokratizacije i ljudskih prava.

Konkurs EIDHR odnosio se na projekte zaštite ljudskih prava, politički pluralizam, doprinos pomirenju, razvijanje zajedničkog učešća muškaraca i žena u društvenom, ekonomskom i političkom životu, podsticanje međuetničke, međureligijske i međukulutne tolerancije i razumevanja.

Na konkurs je stiglo više od 80 predloga programa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: