Jeremić u utorak u Vašingtonu

Šef diplomatije Vuk Jeremić u utorak će u Vašingtonu sa državnom sekretarkom SAD Hilari Klinton razgovarati o bilateralnoj saradnji i situaciji u regionu.

Izvor: FoNet, Beta

Nedelja, 13.12.2009.

14:52

Default images

"U proteklih godinu dana, odnosi Amerike i Srbije su u usponu, a naročito posle posete Džozefa Bajdena", rekao je Jeremić novinarima u Beogradu. Jeremić je naveo da u odnosima između dve zemlje postoje "otvorena pitanja", kao što je Kosovo, ali je naveo da je važno nastaviti saradnju.

Jeremić je precizirao da će glavne teme njegovih razgovora sa američkim sagovornicima biti regionalne prilike i nastavak bilateralne saradnje Srbije i SAD.

Odnos Beograda i Vašingtona, rekao je Jeremić, biće ključni element u okviru napora međunarodne zajednice da se u narednih godinu dana stabilizuju prilike na Balkanu.

"Nastavićemo saradnju s Amerikom na svim poljima. Bili smo uspešni u izolovanju razlika, jer postoje otvorena pitanja između Beograda i Vašingtona. Tu mislim pre svega na budući status Kosova, ali uspeli smo da to pitanje ostavimo po strani", rekao je Jeremić.

Prema njegovoj oceni, važno je da se poboljšaju odnosi SAD i Srbije u 2010. godini, jer će to biti ključna godina za zapadni Balkan, kada je reč o strateškom procesu integracija u Evropsku uniju.

Pre odlaska u Vašington Jeremić će sutra u Sarajevu razgovarati sa ministrima spoljnih poslova Bosne i Hercegovine i Turske, Svenom Alkalajom i Ahmetom Davutogluom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: