Filipini: Otmičari odlobađaju taoce

Otmičari koji na jugu Filipina drže u zatočeništvu 46 talaca postigli su dogovor sa pregovaračima i obećali da će ih osloboditi, saopštio je vladin portparol.

Izvor: B92

Subota, 12.12.2009.

15:38

Default images

Alfredo Placa, portparol lokalne vlade pokrajine Južni Agusal, rekao je i da će taoci biti oslobođeni oko 23 časa po srednjoevropskom vremenu, kao i da će se otmičari predati vlastima. "Postigli smo dogovor. Zadovoljni smo što je slučaj razrešen na miran način", rekao je Placa novinarima.

Pregovarači su tokom današnjeg dana razgovarali sa otmičarima, saopštile su vlasti, ali za sada nije poznato pod kojim su uslovima kidnaperi pristali da oslobode taoce, preneo je Rojters.

Napadači su 10. decembra iz jedne osnovne škole i okolnih kuća na južnom filipinskom ostrvu Mindanao oteli 75 osoba, a kasnije tokom dana su oslobodili 18 talaca, među kojima sedamnaestoro dece.

Šef vladinog pregovaračkog tima Hosefina Bahade izjavila je da su otmičari tražili odbacivanje optužbi koje ih teret za ubistvo. Od policije su, takođe, zahtevali da razoruža njihove suparnike iz plemena Manobo.

Bahade je rekla Rojtersu da su, kao znak dobre volje, otmičari oslobodili još devet osoba.

Nastavnici i učenici su se pripremali za početak nastave u mestu Prosperidad, na istočnoj obali ostrva Mindanao, kada ih je grupa od 15 naoružanih pripadnika plemena Manobo otela i odvela u šumovitu oblast u provinciji Južni Agusal.

Krajem novembra, 57 osoba među kojima 30 novinara, ubijeno je na jugu Filipina, kada je oko 100 naoružanih ljudi napalo konvoj sa članovima protivničke porodice, koji su krenuli da u ime jednog rođaka podnesu kandidaturu za guvernera provincije za opšte i lokalne izbore, koji se održavaju u maju sledeće godine.

Međuplemenski sukobi česti su na jugu Filipina, navela je britanska agencija.

Prema podacima američke Agencije za međunarodni razvoj iz 2007. godine, od tridesetih godina prošlog veka na jugu Filipina je bilo više od 1 200 slučajeva međuplemenskih sukoba u kojima je poginulo skoro 5 000 ljudi, a raseljeno desetine hiljada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: