Deo minusa pokriva kredit od Rusije

Ruski kredit pokriće deo minusa u budžetu Srbije za sledeću godinu, kaže ministarka finansija Diana Dragutinović.

Izvor: B92

Subota, 12.12.2009.

11:23

Default images

Svi pokazatelji govore da će naredna godina biti bolja nego 2009, rekla je Dragutinovićeva. Ministarka finanisija, koja je u Skupštini obrazlagala predlog budžeta za 2010. godinu, rekla je i da će deo budžetskog deficita od 107 milijardi biti pokriven od kredita koji je Srbiji odobrila Ruska Federacija. Opozicija je tokom današnje rasprave žestoko kritikovala predloženi budžet.

Poslanici Skupštine Srbije završili su oko 21 sat načelnu raspravu o predlogu budžeta za 2010. godinu, a sednica će biti nastavljena u ponedeljak. Inače, današnje sednica počela je sat kasnije nego što je planirano, jer se čekao završetak sednice Odbora za finansije koji je razmotrio i odobrio taj vladin predlog.

Ministarka Diana Dragutinović izjavila je da je budžet Srbije za 2010. po svim kriterijumima, razvojni.

Ona je rekla i da su pre desetak dana završeni pregovori sa Rusijom o kreditu i navela da bi rusko Ministarstvo finansija trebalo da odobri taj kredit Beogradu.

"Deo pregovora koji se odnosi na podršku Rusije budžetu Srbije završen je pre desetak dana i Ministarstvo finansija Rusije treba da odobri kredit od 200 miliona dolara", kazala je Dragutinovićeva novinarima u parlamentu.

"Red veličine kamatne stope je 3,57 odsto što je najpovoljniji kredit za finansiranje budžetskog deficita koji smo dobili", rekla je ona.

Podrška i kritike

Stranke vladajuće koalicije najavile su podršku budžetu, dok je opozicija uglavnom kritikovala taj predlog.

Ministarka finansija Diana Dragutinović je objasnila da “skrivenih para nema", i da se tačno može videti za šta je koliko novca namenjeno.

No, sredstva namenjena, na primer, saobraćajnoj infratsrukturi poput onih za eksproprijaciju, ne nalaze se u Ministarstvu infrastrukture već u okviru Ministarstva finansija, navela je Dragutinović.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić je tokom rasprave u Skupštini Srbije istakao da su u Predlogu budžeta za 2010. predviđena i obezbeđena sredstva za razvoj infrastrukture.

Obacujući primedbe pojedinih poslanika da Predlog budžeta nije razvojni, ministar Mrkonjić je rekao da su možda “razvojne pare skrivene“, navodeći da je za autoput Koridor 10 obezbeđeno 1,1 milijardi evra u kreditu i 600 miliona evra za železnički deo tog koridora.

Što se tiče saobraćajne infrastrukture budžet je razvojni, poručio je Mrkonjić.

Ministar prosvete Žarko Obradović ocenio je da budžetska sredstva u 2010. namenjena obrazovanju nisu dovoljna za normalan rad i najavljene planove.

Učestvujući u raspravi o budžetu za narednu godinu, ministar Obradović je rekao da školska deca u Srbiji objektivno zaostaju za vršnjacima u razvijenom delu Evrope, zbog čega zemlji predstoje ozbiljne reforme u toj oblasti.

Obradović je ocenio da domaći obrazovni sistem mora da bude znatno kvalitetniji, o čemu već postoje planovi razvoja do 2012, kako bi se približili nivou obrazovnih institucija i standardima Evropske unije.

Tokom današnje rasprave, šef poslaničke grupe manjina i poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor ocenio da je Predlog budžeta za 2010. nije u skladu sa Ustavom, jer nije ispoštovana odredba da pokrajinski iznosi sedam odsto republičkog budžeta.

Vojvodina će raspolagati ukupno sa oko 12,5 milijardi dinara u svom budžetu za 2010. godina, što znači da će pokrajina bukvalno bankrotirati za nekoliko meseci i neće moći da obavlja poslove iz svoje nadležnosti, upozorio je Pastor najavljujući da će ta poslanička grupa uložiti amandman na Predlog budžeta.

Poslanica Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković ocenila je, tokom skupštinske rasprave, da je predloženi budžet loš i da Vlada Srbije od parlamenta traži da joj omogući da mimo zakona troši novac.

Tabakovićeva je pitala na osnovu kojih prava i zakona vlada daje pozajmice privatnim i javnim preduzećima u ime države, bez bilo kakvih kriterijuma.

"Odakle vam pravo da mimo zakona budžetski novac dajete nekome, a ne znamo koji su efekti od toga, ni kriterijumi na osnovu kojih ta sredstva dajete, a onda u jednom trenutku još se odlučite i na otpis toga", pitala je poslanica SNS-a.

Ona je najveći deo obraćanja tokom skupštinske rasprave iskoristila da govori o izveštaju DRI o trošenju budžetskih sredstava za 2008. godinu, ističući da je brine što se vlada nije ni osvrnula na osnovne primedbe tog izveštaja.

Predstavnik poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Nenad Popović izjavio je da je najveći problem sa predloženim budžetom što on uopšte postoji u ovoj formi i da bi bilo najbolje da se povuče iz procedure.

Popović je u raspravi u parlamentu kazao da ga je predlagač nazvao razvojnim, ali da je "problem što budžet nije razvojni za privredu i obične građane, već samo za državnu administraciju".

"Ovaj budžet nije razvojni, on je razorni", kazao je Popović i dodao da se predlogom samo razvija administracija i uništava srpska privreda.

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je predloženi budžet za 2010. godinu "žrtva nemoćne i nesposobne vlade koja pokušava da sačuva postojeće loše odnose u društvu".

Jovanović je rekao da vlada mora da omogući međugeneracijsku solidarnost i da budžet ne sme da bude žrtva brojnih političkih slabosti. Prema njegovim rečima, planirana socijalna politika je milostinja države koja je prethodno uništila svoje stanovništvo.

“Zalažemo se da se deo subvencija prebaci mladima i obrazovanju jer su mladi ti koji mogu da obezbede ekonomski razvoj i da tako stvore uslove za bolji život, od čega bi korist imali i mladi i penzioneri”, poručio je Jovanović.

On je naveo da se 18 milijardi dinara mesečno izdavaja za penzije, a da su penzioneri deo društva koji, kako je ocenio, pruža najveći otpor EU i NATO. Lider LDP-a je kazao da od penzionera očekuje da ispune svoju obavezu prema društvu, odnosno da podrže politiku koja insistira na razvoju.

Poslanica Srpske radikalne stranke Lidija Dimitrijević izjavila je da predloženi budžet nije razvojni, da će država i ovog puta da potroši više nego što će da prihoduje i da će nastaviti sa zaduživanjima.

Predstavnik poslaničke grupe G17 plus Vlajko Senić najavio je da će ta poslanička grupa glasati za predloženi budžet u narednoj godini, kao i da će insistirati na reformi penzionog sistema.

Senić je rekao da je reforma penzionog sistema neophodna kako bi se smanjili izdaci za potrošnju i omogućilo više novca za pomoć privredi i druge projekte.

Sredstva koja su planirana za podsticaje privredi i u narednoj godini, bila su potrebna zbog loše strukture domaće privrede, koja ne može sama da se izvuče iz krize, rekao je Senić.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Milan Nikolić najavio je da će poslanička grupa SPS-Jedinstvena Srbija podržati predloženi budžet jer je, kako je kazao, "realan".

Nikolić je ocenio da je potrebno na vreme suzbiti inflatorna kretanja kroz mere za ograničavanje javne potrošnje, kao i da je potrebno privatizaciju privesti kraju.

Poslanik je naveo da je bitno održati postojeći nivo proizvodnje i povećati njen obim koliko je to moguće.

Poslanik PUPS-a Đuro Perić najavio je podršku predloženom budžetu i očekuje da će Vlada Srbije preduzeti mere na stabilizaciji penzionog sistema. Opozicija je juče negodovala što nije zasedao Odbor za finansije pre početka sednice, što na dnevnom redu nije bila rasprava o izveštaju Državne revizorske instituicije, kao i što vreme rasprave nije produženo sa pet na deset časova.

Skupština je juče počela novu sednicu na čijem dnevnom redu je budžet, a poslanicima su se obratili premijer Mirko Cvetković i ministarka finansija Diana Dragutinović.

Predlog budžeta za 2010. godinu predviđa deficit od 107 milijardi dinara (1,12 milijardi evra), na osnovu prihoda od 656 milijardi dinara (6,84 milijarde evra) i rashoda od 763 milijarde dinara (7,96 milijardi evra).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: