Zemuncu “zaboravili” zlodela

Posle šest godina skrivanja, srpskim pravosudnim organima dostupan je još jedan pripadnik zemunskog klana, navode "Novosti“.

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 12.12.2009.

00:31

Default images

Austrijske vlasti nedavno su, po Interpolovoj poternici, isporučile Dejana Ranđelovića - Krnju, protiv kojeg je u prekidu bila istraga za učešće u ubistvu Gorana Trajkovića, kao i otmici i likvidaciji Slobodana Radosavljevića Bulke.

Međutim, postupak za ova dela moraće da sačeka, pošto ga je Austrija isporučila samo po optužbama za zločinačko udruživanje, za šta ga je teretilo Specijalno tužilaštvo i zbog izdržavanja kazne od tri godine zbog pokušaja ubistva, koju mu je izrekao beogradski Okružni sud.

"Ministarstvo pravde uputilo je zato nadležnima u Austriji novu zamolnicu kojom se traži njihova saglasnost da se protiv Ranđelovića vodi postupak zbog ubistava, što nije traženo prvobitnim zahtevom“, kaže za "Novosti" izvor blizak istrazi.

"Tada je očigledno došlo do propusta, jer je, možda, čak i štamparskom greškom, izostavljeno da se zatraži njegovo izručenje i zbog ovih teških krivičnih dela. Sada treba sačekati odgovor iz Austrije, kojoj je uz zamolnicu poslata i kompletna dokumentacija“, navodi izvor "Novosti“.

U međuvremenu, Ranđeloviću je istekao pritvor određen po prvobitnom zahtevu jer su dela zbog kojih je zatraženo njegovo izručenje zastarela. Ipak, nije se našao na slobodi, jer mu je pritvor određen po novom rešenju, i to iz Prvog opštinskog suda koji takođe vodi krivični postupak protiv njega.

Ranđelović je stavljen pod istragu odmah posle ubistva premijera Zorana Đinđića, kad je i započeo krivični postupak protiv pripadnika zemunskog klana. Iako su mu se pored zločinačkog udruživanja na teret stavljala i učestvovanja u ubistvu Trajkovića i otmici Radosavljevića, za ova dela je istraga prekinuta, ali ne i obustavljena, pa je optužnica podignuta samo zbog zločinačkog udruživanja, zbog čega je osuđen na godinu zatvora.

Prvostepenom presudom, za smrt Trajkovića (ubijen avgusta 2002. godine) na 12 godina zatvora je osuđen Milan Jurišić Juriško, koji je zbog ubistva Aleksandra Ristića, zvanog Aca Pas, osuđen na 34 godine zatvora, kao i zbog učestvovanja u otmici Slobodana Radosavljevića Bulke.

Prema optužbi, u otmici su učestvovali i Slobodan Kovačić, Bojan Dolić, Darko Milić, Milan Trajković i Milan Jovanović.

Pred Vrhovnim sudom Srbije u septembru je održana sednica po žalbama na prvostepenu presudu kojom je 26 pripadnika zemunskog klana osuđeno na ukupno 465 godina robije zbog 25 krivičnih dela.

Od toga, njih četvorica, Milorad Ulemek Legija, Miloš Simović, Sretko Kalinić i Vladimir Milisavljević osuđeni su na maksimalnih 40 godina zatvora. Odluka Višeg suda o tome da li će potvrditi ili neće odluku Specijalnog suda trebalo bi uskoro da bude doneta.

Ime Dejana Ranđelovića dovodi se u vezu i sa ubistvom Aleksandra Ristića. Ristić je ubijen 25. novembra 2002. godine u Stepeničkoj ulici, kod broja 20. Kao neposredni izvršioci ovog zločina označeni su Ninoslav Konstantinović i Milan Jurišić Juriško, kojem je upravo zbog ovog dela izrečena kazna od 34 godine zatvora.

U društvu Ristića u momentu napada bio je i Aleksandar Matić, koji je tom prilikom ranjen, navode "Novosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: