"Patrola" o falsifikatorima

U večerašnjoj emisiji “Patrola”, od 22 sata na TV B92, možete pogledati kako se otkriva zloupotreba potpisa ili falsifikovanje dokumenta.

Izvor: B92

Petak, 11.12.2009.

15:55

Default images

Zloupotreba potpisa i falisfikovanje dokumenata su među najčešćim oblicima kriminala u Srbiji. Veštačenjem rukopisa ovakve prevare moguće je i dokazati. U večerašnjoj ‘”Patroli” koja se emituje od 22.30 pogledajte kako stručnjaci na osnovu načina pisanja slova rešavaju slučajeve.

Način na koji je falsifikator navikao da piše, na primer slovo A, ključni je dokaz na osnovu kog može da se potvrdi njegov identitet.

Ma koliko se trudili da što bolje imitiraju nečiji rukopis, ili da što više promene svoj način pisanja, veštačenjem rukopisa otkriva se krivac.

Način pisanja najbitniji je dokaz i za potvrdu identiteta osumnjičenog za slanje pretećih pisama, ali i lažiranih oproštajnih poruka, objašnjava Dragana Jelić, veštak za rukopise NKTC MUP-a Srbije.

“Jednostavno, neka karakteristika za koju čovek nije svestan da je formira, pa čak i neka lica koja hoće da promene svoj rukopis, pa kada pišu na primer preteća pisma, oni pokušavaju da iskrive nagib, kalibar da promene, ali nisu svesni da način na koji formiraju određeno slovo je upravo to što će nama pokazati da, bez obzira na te opšte karateristike koje on pokušava da promeni, da ćemo mi da pronađemo skriptera na osnovu individualnih kakateristika”, kaže ona.

Invidvidualne karakteristike pisanja kod zloupotrebljenih potpisa i tekstova veštaci ispituju pomoću komparativnog mikroskopa.

U večerašnjoj “Patroli” od 22.30 pogledajte kako čak i prežvrljan ili belilom prekiriven tekst postaje jasno uočljiv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: