Efekti novog zakona već uočljivi?

Prvog dana primene novog zakona o saobraćaju registoravano je upola manje saobraćajnih nesreća nego prethodnog dana.

Izvor: B92

Petak, 11.12.2009.

15:47

Default images

Strah od novog zakona ili bolji propisi, tek posle jednog dana primene, broj saobraćajnih nezgoda je upola manji. Osim saobraćajne policije, učesnike u saobraćaju kontrolisaće i kamere, koje će do kraja godine biti postavljene na petnaestak mesta u Beogradu, ali i u Novom Sadu i Nišu.

Saobraćajna policija za sada samo opominje vozače ukoliko prekrše neko od novih pravila predviđenih Zakonom o saobraćaju.

Ozbiljniji prekršaji, poput prolaska na crveno svetlo ili prekoračenja brzine, kažnjavaju se kao i do sada.

Broj nezgoda je smanjen, pa u policiji ocenjuju da novi Zakon već daje rezultate.

Dan uoči stupanja Zakona na snagu, u Srbiji je zabeleženo 214 saobraćajnih nezgoda, u kojima je 50 osoba povređeno, a dve su poginule.

Na dan stupanja Zakona, u Srbiji su se dogodile 123 saobraćajne nezgode, u kojima je 26 osoba povređeno, ali poginulih nema.

Načelnik Uprave saobraćajne policije u Beogradu Stojadin Jovanović navodi da se efekti primene novog zakona već osećaju

“U suštini se već osećaju efekti novog zakona. S obzirom na vremenske prilike, vozači treba da voze oprezno”, poručuje on.

Građani su još nepoverljivi prema novom Zakonu i ne primećuju da se nešto drastično promenilo u saobraćaju, od kada je on stupio na snagu:

“Jeste, masovno ljudi voze sa upaljenim svetlima, to da li imaju svu opremu nisam siguran, ali za početak obećava da će nešto biti od svega ovoga.”

“Pa, za ova dva dana baš ništa nisam primetio.”

“Ništa, evo sada bez upaljenih svetala i sa telefonom na kružnom toku vozi čovek.”

“Vezan sam, upalio sam svetla. Bože moj.”

Do kraja godine, u Beogradu će biti postavljeno oko 15 kamera, koje će beležiti prekršaje, poput prolaska na crveno svetlo, prekoračenja brzine i kretanja žutom trakom.

Na osnovu fotografije, vlasnicima vozila stizaće prekršajne prijave. Lokacije na kojima će video-nadzor biti postavljen, još nisu poznate.

Na Internetu postoji lažan spisak od 60 lokacija, ali se vozači upozoravaju da te kamere prate saobraćaj i ne beleže prekršaje.

Nove kamere, i kada budu postavljene, neće odmah početi sa radom, već će i za njihovu upotrebu postojati probni period.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: