Zakoni o administraciji i tajnama

Skupština Srbije usvojila je danas više akata, među kojima su i zakon o broju zaposlenih u republičkoj administraciji, kao i zakon o tajnosti podataka.

Izvor: Beta

Petak, 11.12.2009.

12:11

Default images

Zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji predviđa da broj zaposlenih ne sme da bude veći od 28.400 ljudi. Zakon o tajnosti podataka propisuje kriterijume na osnovu kojih određeni podaci mogu da budu klasifikovani kao tajna.

Zakonom o broju zaposlenih u administraciji utvrđeno je da broj zaposlenih na određeno vreme ne sme da bude veći od 10 odsto od ukupno zaposlenih, što najviše dozvoljava dodatno angažovanje 2.840 ljudi.

Svi organi državne uprave dužni su da do 31. decembra ove godine donesu novu sistematizaciju radnih mesta, u skladu sa predloženim zakonom.

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu zakona, svi rukovodioci organa državne uprave dužni su da provere kvalitet rada zaposlenih, a u postupku ocenjivanja biće uzete u obzir i sve ocene u poslednje dve godine, ili kraće, u zavisnosti od vremena provedenog na radu.

Ta ocena će biti konačna i protiv nje nije moguće pokrenuti upravni spor, predviđeno je zakonom, a svim državnim službenicima koji dobiju ocenu "ne zadovoljava" prestaje radni odnos.

Zaposlenima koji nakon sistematizacije ne dobiju radno mesto takođe će prestati ugovor o radu i biće im isplaćena otpremnina koja će se utvrditi na osnovu godina staža.

Za svaku navršenu godinu staža biće im isplaćena trećina prosečne zarade u poslednja tri meseca. Takođe imaju pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti.

Za rukovodioce organa državne uprave utvrđena je kazna od milion dinara ukoliko u predviđenom roku ne donesu akte o sistematizaciji radnih mesta.

Zakon o tajnosti podataka

Zakon o tajnosti podataka utvrđuje kriterijume na osnovu kojih je moguće domaće i strane podatke od interesa za nacionalnu i javnu bezbednost, odbranu, unutrašnje i spoljne poslove Srbije odrediti kao tajnu, a propisan je i sistem zaštite tih podataka.

Predviđena su četiri stepena tajnosti podataka i to državna tajna, strogo poverljivo, poverljivo i interno.

Utvrđeno je da bliže kriterijume za određivanje najvišeg stepena tajnosti - državna tajna i strogo poverljivo - određuje Vlada uz prethodno mišljenje Saveta za nacionalnu bezbednost. Za podatke nižeg stepena tajnosti Vlada to čini na predlog nadležnog ministra.

Rokovi po čijem isteku podaci prestaju da budu tajna određeni su prema stepenu tajnosti podataka i kreću se od dve godine za niže stepene do 30 godina za stepen tajnosti kao što je to državna tajna.

Pristup tajnim podacima bez odobrenja i korišćenje podataka bilo kog stepena tajnosti na osnovu funkcije i u cilju obavljanja poslova iz njihove nadležnosti imaju predsednik Skupštine Srbije, predsednik Republike i predsednik Vlade.

Amandmanom Vlade, kojim je izbrisana odredba koja se odnosila na ograničenje pristupa tajnim podacima, utvrđeno je da pravo na pristup tajnim podacima bez bezbednosne provere radi obavljanja poslova iz njihove nadležnosti imaju državni organi i rukovodioci državnih organa koje bira Skupština Srbije, sudije Ustavnog suda i sudije.

Tako da pravo na odobrenje za pristup i korišćenje tajnih podataka bez prethodne bezbednosne provere u cilju obavljanja poslova iz svoje nadležnosti imaju narodni poslanici, zaštitnik građana, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, predsednik Vrhovnog kasacionog suda, republički javni tužilac, predsednik i sudije Ustavnog suda.

Zatim potpredsednik Vlade, generalni sekretar predsednika Republike, generalni sekretar Vlade, ministri, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, sudije, tužioci i njihovi zamenici, republički javni pravobranilac, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i direktor kancelarije tog saveta.

Usvojen je i amandman zaštitnika građana kojim se briše član koji ograničava pristup tajnim podacima zaštitnika građana i povereniku za informacije od javnog značaja.

Zakonom se uvodi obaveza za sva lica koja imaju pristup tajnim podacima da zaštite tajnost podataka, propisani su uslovi i postupak za dobijanje dozvole za pristup tajnim podacima, a uređuje se i postupak bezbednosne provere, odnosno utvrđene su tri vrste provere prema stepenu tajnosti podataka.

Usvojeni zakoni o popisima 2011.

Skupština Srbije usvojila je i Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. godine, kao i Zakon o popisu poljoprivrede.

Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova utvrđuje pravni okvir kojim se obuhvataju sadržaj, priprema, organizacija i sprovođenje popisa i utvrđuju obaveze državnih i drugih organa i organizacija u popisu, obaveze i dužnosti davalaca popisnih podataka i lica koja vrše poslove popisa, kao i objavljivanje rezultata i finansiranje popisa.

Popis će se sprovesti u periodu od 1. do 15. aprila 2011. i neposredno po završetku biće obavljena kontrola kvaliteta podataka prikupljenih popisom u izabranim popisnim krugovima.

Republički zavod za statistiku priprema, organizuje i sprovodi popis, a rezultatima popisa 2011. godine biće utvrđen ukupan broj stanovnika, domaćinstava i stanova u Srbiji, kao i njihov raspored na nižim teritorijalnim nivoima.

Usvojen Zakon o ravnopravnosti polova

Skupština Srbije usvojila je danas i Zakon o ravnopravnosti polova kojim se, kako navodi Vlada, uređuje stvaranje jednakih mogućnosti bez obzira na pol i postupak pravne zaštite osoba izloženih diskriminaciji.

Srbija je poslednja zemlja u regionu koja je usvojila taj zakon.

Zakonom je utvrđeno da ravnopravnost polova podrazumeva ravnopravno učešće žena i muškaraca u svim oblastima javnog i privatnog sektora, u skladu sa opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, potvrđenim međunarodnim ugovorima, Ustavom Srbije i zakonima, i svi su dužni da ga poštuju.

Skupština je večeras usvojila i tri zakona koji se odnose na postupke stečaja i na mirno rešavanje radnih sporova, a radi se o Zakonu o izmenama i dopunama zakona o mirnom rešavanju radnih sporova, Zakonu o stečaju i izmenama i dopunama zakona o Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: