Jelašić: Kurs mera rasipništva

Država i privreda ne mogu da brane fiksni kurs, a kurs je mera i našeg rasipništva, izjavio je guverner Narodne banke Radovan Jelašić.

Izvor: FoNet, Politika

Petak, 11.12.2009.

10:08

Default images

"Malo pomeranje vrednosti dinara gore ili dole ne znači nestabilnost, već potvrdu njegove tržišne vrednosti u odnosima ponude i tražnje", rekao je on za “Politiku“. On je podsetio da mnoge zemlje poput Češke, Poljske, Ukrajine, Turske, Rumunije, pa i Amerike, Britanije i Japana, imaju veću oscilaciju kursa svojih valuta, ali tamo to niko ne doživljava kao smak sveta.

Objašnjavajući poslednja dešavanja, on je kazao da je "jasno da u isti čas ne mogu ruku pod ruku ići referentna kamatna stopa od pet odsto i kurs evra od 80 dinara, kako bi neki želeli, jer to prosto ne ide".

"Pošto ova država i privreda ne mogu dugo da brane fiksni kurs na bilo koju ga granicu postavili, pa i na onu od sto dinara za evro, jasno je da se rešenja moraju tražiti na drugoj strani – smanjivanju javne potrošnje, jačanju investicija, izvoza i ukupne proizvodnje, doslednoj primeni sporazuma sa MMF-om", ocenio je Jelašić.

Kratkoročno se po njemu može očekivati "relativna stabilnost, ali koja nikako ne znači fiksiran kurs".

"Ako još bude dana, kao u prošli petak 4. decembra, kada je evro sa 95 otišao na 96,2 dinara, mi ćemo ponovo izaći na tržište s devizama i sprečiti preveliko dnevno fluktuiranje dinara", poručio je Jelašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: