Dinkić: Dinar stabilan

Ministar za ekonomiju Mlađan Dinkić ocenio je da će dinar ostati stabilan i da je prošlonedeljno kolebanje bilo prolazno.

Izvor: Tanjug

Petak, 11.12.2009.

14:31

Default images

"Dinar može da fluktuira, ali ne drastično. U slučaju drastičnije fluktuacije, Narodna banka Srbije, koja raspolaže rekordnim deviznim rezervama od preko 10 milijardi evra, mora brže da reaguje", rekao je Dinkić novinarima posle otvaranja novog informatičkog centra "Pakom grupe" u Nišu.

On je istakao da bez stabilnog dinara nema stabilne ekonomije i da je ta činjenica jasna i guverneru NBS Radovanu Jelašiću.

"Trendovi poslednjih dana ukazuju na jačanje dinara u odnosu na evro, dinar se stabilizuje i on će biti stabilan do kraja godine i u narednom periodu", naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, treba se navići na fluktuaciju dinara, ali, kako je napomenuo, neće se ponoviti situacija koju smo imali krajem prošle godine, kada su efekti ekonomske krize bili najveći.

Tada su, dodao je Dinkić, banke u panici počele da naplaćuju kredite preduzećima i iz zemlje je u poslednjem kvartalu 2008. godine izneto milijardu evra.

Sada, prema oceni Dinkića, nemamo takvu situaciju i prošlonedeljno fluktuiranje dinara treba shvatiti kao prolazno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: