Kažnjavanje huligana prioritet

Vlada je usvojila predloge izmena zakona u vezi sa sprečavanjem nasilja u sportu i huliganstva, izjavio je državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 10.12.2009.

17:30

Default images

On je, na konferenciji za novinare posle sednice vlade, naveo da je borba protiv nasilja i huligana apsolutni prioritet Vlade Srbije i naveo da su usvojeni predlozi izmena Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim terenima, Zakona o prekšajima i Krivičnog zakonika, koji predviđaju pooštravanje kaznene politike i ubrzanje sudskih postupaka.

Nasilje u sportu i huliganstvo biće oštro kažnjavani pošto je Vlada usvojila predloge izmena Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim terenima, Zakona o prekršajima i Krivičnog zakonika, koje predviđaju pooštravanje kaznene politike i ubrzanje sudskih postupaka.

Huligane koji ubuduće budu izazivali nasilje i nerede na sportskim utakmicama čekaju i zatvorska i novčana kazna koja je za pojedine prekršaje povećana do deset puta. Izmenama Krivičnog zakonika za krivična dela počinjena u grupi predviđene su kazne od dve do osam, a za kolovođu od tri do 12 godina zatvora.

Kazne u prekršajnom postupku predviđenim izmenama zakona biće moguće izreći i na stadionu, napomenuo je Slobodan Homen, pošto je klubovima nametnuta obaveza da obezbede prostorije za sudiju za prekršaje i tužioca, kao i da obezbede i prostorije za huligane koji će biti hapšeni na stadionima.

Klubovi će takođe morati da o svom trošku kupe opremu i omoguće video-nadzor na stadionu koji će u svakom trenutku biti dostupan policiji i tužilaštvu, rekao je Homen.

Takođe, biće jasno definisana mera bezbednosti prisustva stadionima, prema kojoj će sva lica kojima ta mera bude izrečena, morati da se jave u policijsku stanicu za četiri sata, a ako se ne jave, kazna je 10 do 60 dana zatvora.

Pooštravanje kazni za prekršaje predviđeno je i za organizatore sportskih manifestacija. Shodno pomenutim izmenama, klubovi više neće moći da jednom kupcu prodaju više od sedam ulaznica, a zabranjena je i preprodaja ulaznica.

Takođe je zabranjena prodaja ili konzumiranje alkoholnih pića na sportskom objektu i to na udaljenosti do jednog kilometra od njega, u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, a u ostalim mestima do 300 metara za vreme održavanja sportske priredbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: