Ministar: Vakcinacija za sedam dana

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je da bi vakcinacija protiv novog gripa trebalo da počne 17. decembra i da će građani vakcinu dobijati besplatno.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 10.12.2009.

16:58

Default images

Vakcinacija protiv novog gripa trebalo bi da počne 17. decembra, a građani će vakcinu dobijati besplatno, najavljuju iz ministarstva zdravlja. Drugi udarni talas novog gripa je u početnoj fazi, ocenjuje epidemiolog Branislav Tiodorović.

Branislav Tiodorović ukazuje na to da se u Srbiji povećava broj novih slučajeva obolelih među decom, pa se razmatra mogućnost da zimski raspust počne ranije. Opširnije o tome možete čitati u posebnoj vesti.

Ispitivanje prvog kontingenta vakcina trebalo bi da bude završeno do 16. decembra, pa se samo dan kasnije očekuje početak vakcinacije.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević podseća da u Evropi nije zabeleženo da je neko umro od posledica vakcine, ali i da će se on lično vakcinisati među prvima, kako bi dao primer ostalima.

"Uspešna vakcinacija u evropskim zemljama i na evropskom kontinentu mogla bi da dovede do ublažavanja trećeg talasa koji epidemiolozi predviđaju da bi mogao da bude najozbiljniji", kaže ministar.

On je rekao da u Evropi nije zabeleženo da je neko umro od posledica vakcinacije. Ministar je najavio da će se vakcinisati među prvima kako bi dao primer ostalim građanima.

Milosavljević je na konferenciji za novinare posle sednice vlade kazao da bi do kraja decembra trebalo da bude isporučeno još 480.000 vakcina tako da bi sa tom količinom u Srbiju ukupno stiglo 620.000 vakcina. To, prema njegovim rečima, omogućava kontinuiranu vakcinaciju.

Ministar je kazao da se epidemiološka situacija pogoršala u 49. nedelji i da je broj umrlih sa 22 povećan na 32.

Milosavljević je kazao da su iskustva u svetu pokazala da bi, bez vakcinacije, treći talas epidemije bio najozbiljniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: