Porez na humanitarne akcije

Zbog velikih poreza, sve manje kompanija i pojedinaca je spremno da odvaja sredstva u humanitarne svrhe.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.12.2009.

16:34

Default images

I dok se društveno odgovorne kompanije zalažu za izmene poreskih zakona, a pravnici kažu da je vreme da se ugledamo na Evropu kada je reč o porezima na humanitarne akcije, u Ministarstvu finansija nisu voljni da o ovoj temi govore.

Ako želite da učinite neko dobro delo i donirate novac, hranu ili garderobu u humanitarne svrhe, bez obzira na to da li ste kompanija ili pojedinac, to ćete morati debelo da platite. Iako apsurdno zvuči, svako humanitarno davanje u Srbiji danas podrazumeva i porez na dodatu vrednost. I to gotovo isti kao da je reč o zaradi.

Direktorka Narodne kancelarije predsednika republike Tanja Pašić kaže i da su građani koji su nedavno svojim porukama i pozivima donirali za dečja igrališta i fiskulturne sale, negodovali pošto je uz cenu poziva stajalo PDV-18 odsto, odnosno 10 odsto za dodatne poreze.

Fond B92 poznat je po organizovanju različitih humaniratnih akcija. I dok su Uprava carina i Ministarstvo finansija PDV za pokretni digitalni mamograf koji je naša kuća poklonila svim ženama Srbije oprostili, porez za izgradnju sigurnih kuća Fond je morao da plati.

Na kuću u Rakovici koja je koštala 250 000 evra, PDV od 18 odsto plaćen je 45 000 evra. Za kuću u Zrenjaninu od 150 000 evra porez je iznosio 27 000 evra. U toku je izgradnja sigurnih kuća i u Somboru i Pančevu ukupne vrednosti 300 000 za koje porez iznosi 54 000 evra. Računica je prosta: samo od ova tri poreza ukupne vrednosti 126 000 evra, koji su otišli državi, moglo se izgraditi još jedno sklonište za žrtve porodičnog nasilja.

Uprkos pokušajima da u prethodna dva dana dođemo do nekog iz Ministarstva finansija ko bi više mogao da nam kaže o porezu na humanost, na naše molbe i pozive, i pored obećanja u pres centru Ministarstva, niko nije odgovorio.

U našoj zemlji poreza su pošteđeni samo fondovi i fondacije koji su regaistrovani kao humanitarne organizacije. Zbog toga se priprema inicijativa da poput onih u evropskim zemljama, i dobrotvori u Srbiji treba da dobiju poreske olakšice. "Velike kompanije koje u okviru svojih sistema i društveno odgovornog ponašanja žele da organizuju humanitarne akcije nisu stimulisane, jer one plaćaju porez. Ljudi koji daju tako se oporezuju i to ukupno čini situaciju vrlo nezavidnom. I u tom smislu, ova inicijativa je pokrenuta i mi mislimo da će se veliki broj fondova i komapnija pridružiti”, kaže advokat Ksenija Golubović Filipović.

Osim na konkretne donacije, PDV od 18 odsto se plaća i na tzv. humane telefonske pozive, pa tako u oglasima za telefonske akcije osim cene poziva stoji i PDV od 18 odsto, kao i dodatni prateći porezi.

Sva dosadašnja obrazloženja Ministarstva finansija bila su da se ovim porezom sprečavaju zloupotrebe i mogućnost da se neki rashod firme tretira kao donacija, a da to nije. Advokati, međutim, objašnjavaju da bi se dobrim sistemom kontrole zloupotrebe izbegle, a sa druge strane bio bi promovisan humanitarni rad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: