Konuzin otkrio spomen-ploču

Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin otkrio je na Pravnom fakultetu spomen-ploču ruskim profesorima koji su predavali na tom fakultetu između dva svetska rata.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.12.2009.

15:45

Default images

Konuzin je podsetio na ruske emigrante, intelektualce, koji su u periodu između dva svetska rata pronašli utočište u tadašnjoj Jugoslaviji, koja je postala njihova otadžbina.

"Zahvalni smo Jugoslaviji i Srbima što su sačuvali istorijsko sećanje na ulogu Rusa u toj zemlji i u teškim trenucima za Rusiju, dali utočište Rusima koji su tu došli“, rekao je Konuzin.

On je istakao da su Rusi, zauzvrat, dostojanstveno odgovorili na tu pažnju i brigu, svojim radom i umećem.

Oni su radili na Pravnom fakultetu u Beogradu, doprinosili razvoju prosvete i nauke, a time doprineli i čitavoj srpsko ruskoj zajedničkoj kulturi i pravoslavnoj civilizaciji, rekao je Konuzin.

Profesor Pravnog fakulteta Sima Avramović je ukazao da je otkrivanje spomen-ploče način da Pravni fakultet pokaže poštovanje i zahvalnost prema 12 ruskih profesora koji su "uzdigli srpsku pravnu nauku na svetske visine".

Avramović je predočio da je 1922. i 1923. godine Beogradski univerzitet imao ukupno 150 profesora, od toga 34 Rusa, a na Pravnom fakultetu od 18 profesora pet su bili Rusi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: