Štrajk odbrane Ante Gotovine

Odbrana Ante Gotovine stupiće u štrajk zbog akcije hrvatske policije u kojoj su pretreseni stanovi bivših visokih oficira hrvatske vojske.

Izvor: Beta

Četvrtak, 10.12.2009.

12:25

Default images

Branioci optuženog hrvatskog generala smatraju da iza cele jučerašnje akcije, koja je izvedena u okviru potrage za takozvanim artiljerijskim dnevnicima, stoji glavni haški tužilac Serž Bramerc, pa zbog toga traže od sudskog veća da protiv njega preduzeme konkretne pravne mere.

Prema rečima Gotovininog advokata Luke Mišetića, od štrajka će se odustati samo ako od merodavnog sudskog veća u Hagu dobiju garancije da će se protiv Hrvatske preduzeti određene mere zbog grubog kršenja prava generala Gotovine.

Bez toga, kako je rekao, više neće učestvovati u haškom procesu.

U sklopu potrage za "topničkim dnevnicima", hrvatska policija juče ujutro je pretresla stanove i prostorije više osoba s područja Hrvatske i BiH.

Pretreseni su, između ostalih, stanovi generala u penziji i bivšeg haškog optuženika Rahima Ademija, Gotovininog saradnika i člana njegove odbrane Željka Kučića i Marina Ivanovića, kao i bivšeg šefa kabineta generala Petra Stipetića, Miroslava Vidovića.

U toku je provera verodostojnosti dela pronađene dokumentacije, odnosno da li je reč o dokumentaciji Ministarstva odbrane ili o dokumentima koja mogu imati privatne osobe.

Pojedini mediji tvrde da je pronađena dokumentacija iz akcije "Oluja" 1995, ali se još ne zna da li su pronađeni takozvani artiljerijski dnevnici.

Od tih dnevnika zavisi i ocena glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji Hrvatske s tim sudom, jer pojedine članice Evropske unije neće da daju Hrvatskoj zeleno svetlo za otvaranje pregovora u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, čime su blokirani hrvatski pristupni pregovori.

Haški tribunal od 2007. godine traži od Hrvatske te dnevnike u kojima se govori o bombardovanju Knina, u akciji "Oluja" 1995, a koji su ključni za suđenje generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: