Akcija protiv pretnji "Insajderu"

Koalicija mladih protiv nasilja na skupu ispred zgrade B92 podržala novinare "Insajdera" i ocenila da se država samo deklarativno izjašnjava.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.12.2009.

01:15

Default images

Koalicija mladih protiv nasilja, povodom učestalih pretnji smrću autorima emisije “Insajder“ i novinarki Brankici Stanković, organizovala je akciju ispred zgrade RTV B92. Cilj akcije je bio da pošalju poruku solidarnosti novinarki B92 Brankici Stanković, ali i da ukažu na ponašanje države u ovakvim slučajevima – koje je najčešće deklarativno.

Plakat sa natpisom – “Stop nasilju. I ja sam Brankica” - poruka je kojom su aktivisti Koalicije mladih protiv nasilja pružili podršku autorki “Insajdera” Brankici Stanković.

Cilj akcije je bio i da odbrane prava na život, slobodnu reč i rad, koji se, kako navode, dovode u pitanje pretnjama smrću i neodlučnošću države da se sistematski obračuna sa nasilnicima koji te pretnje upućuju. Prema mišljenju Gordane Čolić, tužiteljke Trećeg opštinskog suda u Beogradu, problem nije u tužilaštvu i policiji, već u blagoj kaznenoj politici. Čolićeva misli i da će reforma pravosuđa doprineti boljem funkcionisanju u tim slučajevima.

Gordana Čolić navodi i da, između ostalog, izmene krivičnog zakona koje su poslednjih godina donete pokazuju da je država spremna da se obračuna sa takvim vidom ponašanja.

Podsetimo, MUP Srbije je pre dva dana priveo sedam osoba od kojih su tri malolente zbog sumnje da su izvršili krivično delo ugožavanja sigurnosti novinarke B92 Brankice Stanković.

Podrška novinarskih udruženja

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ) izrazili su danas najdublju zabrinutost zbog ozbiljnih pretnji novinarima B92 i drugim nezavisnim medijima.

"U trenutku kada Srbija ozbiljno razmatra svoju aplikaciju za pristup EU, neprihvatljivo je da još postoje novinari koji strahuju od fizičkog napada samo zato što rade svoj posao“, rekao je generalni sekretar IFJ Ajdan Vajt.

IFJ u svom saopštenju, koje je dostavio NUNS, ocenjuje da su skorašnji napadi na B92 i pretnje urednicima emisije Insajder koja se bavi istraživačkim novinarstvom eskalirali iako je predsednik Srbije Boris Tadić izjavio da neće tolerisati nasilje huligana i kriminalaca.

U saopštenju se podseća da je i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao da policija aktivno radi na identifikovanju lica odgovornih za pretnje B92, a da je ministarka pravde Snežana Malović poručila da počinioci moraju da budu uhvaćeni i strogo kažnjeni.

Uprkos ovim javnim uveravanjima, navodi se u saopštenju, poruke na onlajn društvenim sajtovima i grafiti po zgradama Beograda još prete urednici programa Insajder silovanjem, klanjem i ubistvom, a naročito posle prikazivanja programa o zabranjenim grupama fudbalskih navijača koji izbegavaju sudske kazne.

"U poslednjih nekoliko godina srpsko društvo i mediji su napravili veliki progres prema demokratiji, ali ove pretnje i napadi predstavljaju pravi izazov“, naglasio je Vajt.

IFJ veruje, kako se navodi, da je B92 meta najvećih udara zbog svojih dostignuća u nezavisnom istraživačkom novinarstvu u vreme užasnog Miloševićevog režima.

Ukoliko policija i sudstvo zaista žele da identifikuju počinioce ovih napada i pretnji novinarima, moraju da povedu konkretne akcija i izvedu ih pred lice pravde, zaključuje se u saopštenju IFJ-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: