Francuska: Deklaracija legalna

Predstavnici Jordana, Norveške i Francuske su pred Sudom pravde u Hagu ocenili da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom.

Izvor: B92

Sreda, 09.12.2009.

12:30

Default images

Sedmog dana rasprave u haškoj Palati mira, pravna zastupnica Francuske Edviž Bejar rekla je da je i izjava Srbije "potvrdila da u međunarodnom pravu ne postoji nijedno pravilo po kojem bi deklaracija o nezavisnosti Kosova bila suprotna međunarodnom pravu".

Edviž Bejar iz francuskog Ministarstva spoljnih poslova je izjavila da je stvaranje države fenomen koji nema ništa sa međunarodnim pravom.

Prema rečima Edviž Bejar, Međunarodni sud pravde ne bi trebalo da se bavi proglašavanjem nezavisnosti Kosova, pošto međunarodno pravo toleriše secesiju.

Drugi zastupnik Francuske, profesor Matijas Forto, je izjavio da se Rezolucijom 1244 ne isključuje mogućnost proglašavanja nezavisnosti, niti zabranjuje rešenje konačnog statusa Kosova koje Srbija ne bi prihvatila.

Da je proglašenje nezavisnosti Kosova u suprotnosti sa Rezolucijom 1244, Savet bezbednosti ili njegovi predstavnici bi na to sigurno reagovali, rekao je Forto.

Predstavnici Jordana, Norveške i Francuske su pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu ocenili da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom.

Jordanski ambasador u Vašingtonu Zeid Rad Zeid al Husein je izjavio da proglašenje nezavisnosti Kosova nije akt secesije, već stvaranje države na teritoriji na kojoj od raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije niko nije imao državni suverenitet.

Stanovništvo Kosova je u SFRJ realno imalo status naroda, ocenio je Husein i napomenuo da su, po Ustavu iz 1974. godine, republike SFRJ imale pravo na samoopredeljenje.

Nema razloga da se tvrdi da i Kosovo, kao federalna jedinica SFRJ, nije imalo to pravo, rekao je Al Husein.

On je ocenio da suverenitet pripada narodu Kosova, koji je, kako je izjavio Husein, decenijama bio žrtva represije režima u Beogradu i etničkog čišćenja, kako početkom, tako i na kraju 20. veka.

Husein je rekao da je stav Beograda doveo do odugovlačenja pregovaračkog procesa o konačnom statusu Kosova.

Tokom tog procesa je Beograd usvojio novi ustav, u čijem stvaranju nisu učestvovali kosovski Albanci, a u kojem se Kosovo određuje kao sastavni deo Srbije, izjavio je Husein.

On je izrazio sumnju u opredeljenost Beograda da Kosovo ima suštinsku autonomiju u okviru Srbije. Prema rečima Huseina, do proglašenja nezavisnosti Kosova je došlo pošto su iscrpljene sve mogućnosti da se pregovorima postigne rešenje konačnog statusa Kosova.

Što se tiče Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Husein je izjavio da se u tom dokumentu ne navodi da Kosovo mora biti deo SRJ.

Zastupnik Norveške Rolf Ejnar Fife je rekao da se u Rezoluciji 1244 određuje da volja naroda Kosova predstavlja jednu od osnova za utvrđivanje konačnog statusa i da se ne zabranjuje proglašenje nezavisnosti.

Fife je ocenio da je proglašenje nezavisnosti Kosova posledica međunarodnog pregovaračkog procesa, a ne uzrok neuspeha tog procesa.

U četvrtak će pred Međunarodnim sudom pravde stavove o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova izneti predstavnici Velike Britanije, Holandije i Rumunije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: