Sukob studenata u Venecueli

Jedan student je poginuo, a njih 11 je povređeno tokom intervencije policije u sukobu između dve grupe studenata u gradu na zapadu Venecuele.

Izvor: B92

Sreda, 09.12.2009.

09:37

Default images

Ovaj incident dogodio se istovremeno dok je više od dvadeset studenata, koji su poslednjih dana u glavnom gradu štrajkovali glađu, prekinuli protest. Studenti su doneli tu odluku nakon što su sinoć u Karakasu počeli razgovore sa medijskom Organizacijom američkih država.

Istovremeno dok su studenti okončavali štrajk glađu koji su započeli pre 18 dana u Karakasu u gradu San Kristobalu, na zapadu zemlje došlo je do sukoba između dve grupe na fakultetu.

I dok je osnovin razlog za stupanje u štrajk glađu studentima u Karakasu bio skretanje pažnje na repersivnu politiku predsednika Huga Čaveza studenti na zapadu zemlje su se međusobno sukobili jer su neki za, a neki protiv politike koju vodi prvi čovek Venecuele.

Prilikom intervencije policije jedan mladić je preminuo jer je zadobio tešku prostrelnu ranu.

Minisatar unutrašnjih poslova Venecuele, Tarek El Aisimi, nezadovoljan je reakcijom policije.

“Ovo je primer lošeg rada policije koja je stigla na vreme na lice mesta. Zato je neophodno da donesemo oduku da li će oni koji su bili na zadatku biti suspendovani ili zamenjeni”, najavio je on.

Štrajk glađu studenti su započeli 21. novembra, ispred kancelarija medijske Organizacije američkih država kako bi skrenuli pažnju javnosti na katastrofalno stanje u oblasti ljudskih prava u Venecueli. Posle 18 dana to se i desilo. Karakas je posetilo tri člana te organizacije.

Antonia Urehola iz Organizacija američkih država kaže da su oni u Venecueli kako bi saslušali zahteve studenata.

“Došli smo kao predstavnici Organizacija američkih država kako bismo saslušali zahteve i zabrinutost štrajkača i sada ćemo o tome obavestiti generalnog skretara u Vašingtonu”, navodi ona.

Vođa studenatskog protesta Hulio Rivas tvrdi da prema političkim neistomišljenicima predsednik Čavez sprovodi teror.

“Imali smo sastanak sa Organizacijom američkih država, kojoj smo dostavili izveštaje i dokumenta o ljudskim pravima u našoj zemlji”, kaže on.

“Takođe smo odlučili šta ćemo da radimo narednih nekoliko dana. Dobili smo potvrdu da će genetralni sekretar Organizacije američkih država, Hoze Miguel Insulca biti obavešeten o situaciji u Venecueli”, navodi Rivas.

Predsednik Venecuele negira sve optužbe studenata, dok nevladine organizacije u toj zemlji navode da je u zatvoru više od 20 osoba, koje su Čavezovi politički protivnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: