SLO: Aktivnija uloga na Balkanu

Slovenački premijer Borut Pahor je u Briselu izrazio želju Slovenije da na zapadnom Balkanu ima aktivniju ulogu, ali i zamolio EU da ne zaboravi na taj region.

Izvor: B92

Sreda, 09.12.2009.

02:34

Default images

Borut Pahor se, u utorak, sastao sa predsednikom Evropske komisije, Žoze Manuelom Barozom. Pahor je, kako javljaju slovenački mediji, najavio da će taj sastanak biti povezan sa Balkanom, dodavši da "Slovenija želi da, sada kada je uredila odnose sa Hrvatskom, ima aktivniju ulogu na zapadnom Balkanu, kako političku, tako privrednu".

Pahor je, nedavno i novom predsedniku Evropskog saveta, Hermanu Van Rompuju, tokom njegove posete Sloveniji, rekao da bilo kada može da se pouzda u pomoć, mišljenje i savete Slovenije, u njegovom suočavanju sa problemima na zapadnom Balkanu.

Neposredno pred sastankom Baroza i Pahora, u Briselu je održana konferencija EU o Balkanu, na kojoj je slovenački premijer prisutne pozvao da ne zaborave na taj region, dodavši da EU sada ima 27 članica i da će za tri godine verovatno imati 29, kada joj se budu pridružili Island i Hrvatska, nakon čega bi se, sudeći prema "tihom konsenzusu" koji preovlađuje u EU, Unija odlučila za "odmor i promišljanje o daljem širenju".

"To je pogrešan pristup", rekao je slovenački premijer na konferenciji i dodao da EU mora da obrati pažnju na celi zapadni Balkan, zamolivši posebno da ne zaborave na BiH.

Slovenački premijer je, istovremeno, pozvao države zapadnog Balkana da ne čekaju poslednji trenutak za rešavanje otvorenih pitanja koje imaju, navevši arbitražni sporazum između Slovenije i Hrvatske po pitanju nerešenih graničnih pitanja, kao primer da su i veliki problemi rešivi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: