Podrška EU regionalnom razvoju

U Kragujevcu je promovisan projekat podrške Evropske unije regionalnom razvoju, vredan 14 miliona evra.

Izvor: Tanjug

Sreda, 09.12.2009.

13:10

Default images

Pravo na dobijanje sredstava iz projekta "Regionalno društveno ekonomski program razvoja 2" (RDEPR2) imaju regionalne agencije za razvoj, opštine, privredne komore i udruženja preduzetnika iz 17 okruga Srbije. Projekat su promovisali šef Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer i potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Konkurs za dobijanje sredstava biće otvoren 90 dana, počev od danas. Za prvi poziv je, kako je rečeno, izdvojeno tri miliona evra, pri čemu će najniži iznos po projektu iznositi 300.000, a najviši 500.000 evra.

Od predviđenih 14 miliona evra, kako je objašnjeno, pet je namenjeno jačanju kapaciteta agencija za regionalni razvoj, kao nosilaca razvoja u decentralizovanoj Srbiji.

Sredstva su namenjena za svih devet regionalnih agencija, jer od razvoja njihovih kapaciteta će zavisiti koliko će sredstava da dobiju ostale institucije.

Projekat predstavlja "prvi korak" u jačanju regionalnih agencija, dok je deo sredstava, tri miliona evra, namenjen lokalnim samoupravama.

Kada je reč o lokalnim samoupravama, na konkursu će moći da učestvuju udružene po tri opštine, od kojih, kako je rečeno, dve moraju biti iz susednih okruga, jer se na taj način najbolje jača međuregionalna saradnja. RDEPR2 podržava Vlada Srbije.

Vensan Dežer je rekao da upravo promovisani projekat RDEPR2 predstavlja proces "sustizanja" Evropske unije i podrazumeva smanjenje regionalnih nejednakosti.

"Projekat osigurava pravo partnerstvo između lokalnih i regionalnih faktora na definisanju ekonomskog razvoja", kazao je Dežer.

Prema njegovim rečima, RDEPR2 je drugi projekat EU po redu i vredi 14 miliona evra, a ukupan fond EU za finansiranje regionalnog razvoja iznosi 21 milion evra.

Obraćajući se prisutnima u Biznis investicionom centru, ministar Mlađan Dinkić je, posle promocije RDEPR2, rekao da će Srbija vrlo brzo podneti kandidaturu za članstvo u EU i da će to biti u momentu koji bude dogovoren sa našim evropskim partnerima.

Osvrnuvši se na, u ponedeljak odmrznut, Prelazni trgovinski sporazum, ministar je kazao da će to značiti i dobijanje pretpristupnih fondova.

"Srbija mnogo dobija odmrzavanjem Prelaznog trgovinskog sporazuma, jer će moći da izvozi bez carine i to je najveća dobit za ekonomiju naše zemlje koja iznosi oko dve milijardi evra godišnje", rekao je Dinkić.

On je objasnio da će posebno na dobitku biti firme koje uvoze sirovinu i u Srbiji prate gotove proizvode, jer će za tu robu ubuduće imati evropsko poreklo, što do sada nije bio slučaj. Zbog toga su, dodao je ministar, te firme bile na gubitku od oko 150 miliona evra.

"Sporazum znači smanjenje političkog rizika i podizanje kreditnog rejtinga. Imaćemo daleko više investicija i kredite ćemo dobijati pod povoljnijim uslovima", rekao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: