Silajdžić: Srbija se nije izvinila

BiH i dalje čeka izvinjenje Srbije, poručuje Haris Silajdžić za B92. Srbija je iznela jasan stav o zločinu u Srebrenici, kaže Vuk Jeremić.

Izvor: B92

Sreda, 09.12.2009.

10:59

Default images

Član Predsedništva Bosne i Hervcegovine Haris Silajdžić ponovio je, u "Kažiprstu" B92, da ne želi da dođe u Beograd i da Srbija mora da se izvini zbog genocida u Bosni i Hercegovini. On smatra da poseta Borisa Tadića Srebrenici i izvinjenje koje je uputio tom prilikom nisu dovoljni.

“To je dobar korak, ali nije dovoljan apsolutno, jer se ne smije relativizirati činjenica da postoji agresor i žrtva, da postoji ubica i ubijeni. To se ne smije relatilizirati, iako razumem njegovu političku situaciju sasvim jasno”, smatra Haris Silajdžić.

“Vidite, neki dan ste mogli gledati recimo australijskog premijera Rada kako se izvinjava pred punim parlamentom čitav sat Aboridžinima zbog onoga što je činjeno njihovoj djeci. To je civilizovan način da se riješe stvari”, kaže on.

“Sve ovo skupa mora imati smisla. Nema smisla ne priznavati zločine. Nama, posebno familijama žrtava, bilo bi mnogo lakše da im se kaže: ‘OK, ne možemo mrtve vratiti u život, to je tačno, ali uzimamo tu krivnju na sebe, priznajemo to i dajte da pokušamo ići dalje’”, poručuje Silajdžić.

Na konstataciju da vlast u Srbiji ne negira zločine, član Predsedništva BiH kaže da tako nešto nije čuo iz parlamenta u Beogradu.

S druge strane, šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić, u “Intervjuu sa Jugoslavom Ćosićem” na TV B92, nije direktno odgovorio na pitanje da li u Vladi Srbije postoji spremnost da Skupštini predloži deklaraciju o Srebrenici, o čemu postoje neke nezvanične naznake.

Jeremić je samo rekao da je svoj stav o tom zločinu država Srbija pokazala još pre četiri godine.

“Kada je reč o Srebrenici, ova zemlja i državni organi ove zemlje su zauzeli vrlo jasan stav. Predsednik Boris Tadić je 2005. godine, na desetu godišnjicu zločina u Srebrenici, posetio Srebrenicu i time napravio jedan veliki gest koji iskazuje zvaničan stav naših državnih organa po tom pitanju”, rekao je ministar Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: