Korupcija među najtežim problemima

Građani Srbije smatraju da je korupcija treći najznačajniji problem u društvu, nakon nezaposlenosti i siromaštva, pokazalo je istraživanje TNS Medija Galupa.

Izvor: B92

Sreda, 09.12.2009.

14:31

Default images

Građani smatraju da je korupcija prisutna u svim sferama života u Srbiji, a 82 odsto ispitanih misli da to utiče i na njihov lični život, pokazalo je istraživanje sprovedeno uz podršku Programa UN za razvoj - UNDP. Čak 91 odsto anketiranih smatra da je korupcija prisutna u političkom životu, a njih 88 odsto da je prisutna u poslovnom okruženju.

Takođe, 41 odsto građana smatra da je nivo korupcije porastao u poslednjih godinu dana, a samo 18 odsto očekuje da taj nivo bude smanjen u narednih godinu dana.

78 odsto građana Srbije smatra da su oblast zdravstva i političkih partija najkorumpiranije, na trećem mestu je carina sa 72 odsto, dok su na četvrtom mestu, sa 70 odsto, sudije.

Najmanje korumpiranim smatraju se vojska i verska tela - 25.

Kao prosečnu sumu novca koju su dali za mito, istraživanje navodi 164 evra, što ozbiljno utiče na porodični budžet.

Anketirani smatraju da institucije nisu sposobne ili da nemaju volju da se bore protiv korupcije, ali i očekuju da Vlada preuzme ključnu ulogu u borbi protiv te pojave.

Istraživanje "O korupciji u Srbiji, percepciji i iskustvima građana" sprovedeno je u periodu od 9. do 15. oktobra ove godine na uzorku od 1.016 ispitanika starijih od 18 godina putem ličnog intervjua.

Gostovanje direktorke Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković u Vestima B92, možete pogledati ovde.

Čupić: Zakoni samo prvi korak

Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić rekao je na skupu u Palati Srbija da je korupcija u Srbiji zahvatila sve delove društvenog i političkog života i da zato borba protiv nje nije laka, ali i upozorio da se korupcija ne može zauzdati u kratkom periodu.

"Donošenjem antikorupcijskih zakona i osnivanjem institucija kao što je Agencija, vlast je pokazala makar deklarativnu volju da se bori protiv te pošasti, a stvarnu želju dokazaće kroz primenu zakona", kazao je Čupić.

On je podsetio da će Agencija 1. januara početi da radi i da je u njenoj nadležnosti sprovođenje nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, sprečavanje sukoba interesa, kontrola finansiranja poltičkih partija i prevencija, kao i da će o svom poslu redovno obaveštavati javnost.

Član Odbora Agencije Zoran Stoljiljković najavio je inicijativu za promenu zakona o finansiranju političkih stranaka čiji je cilj da stranke ne prikrivaju svoje prihode i troškove, posebno u vreme predizbornih kampanja.

Kako je rekao, zakon treba menjati u pravcu utvrđivanja da li su dovoljna raspoloživa sredstva iz javnih i privatnih izvora, koji moraju da budu u ravnoteži, i da li je sistem održiv.

"Nemamo ništa od toga ako ćemo propisati norme koje će sve stranke kršiti", kazao je on i naveo da iskustvo pokazuje da izborne kampanje koštaju milione evra, pa zakonom treba predvideti optimalna sredstva, a ne terati stranke u prekršaje.

Stojiljković je naveo i da treba pronaći način za smanjivanje predizbornih troškova koji su sada preterani.

Zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji Tomas Mur rekao je da korupcija uništava poverenje građana u vlast i da osnivanje Agencije za borbu protiv korupcije pokazuje da Srbija ozbiljno shvata problem korupcije.

On je rekao da je jedan od najznačajnijih zadataka povećanje poverenja u Vladu.

"To će biti jedan od izuzetno važnih i teških zadataka", kazao je on najavljujući podršku OEBS-a svim merama koje idu u pravcu suzbijanja korupcije.

Osnivanje Agencije je dokaz rastuće posvećenosti države suzbijanju korupcije, istakao je i stalni koordinator kancelarije UN u Srbiji Vijilav Infante.

Kako je naveo, najveća slabost Zakona o agenciji je nemogućnost da pokreće istrage i da je zato neophodna saradnja sa drugim državnim organima kako bi se svi slučajevi istražili i imali svoj epilog pred pravosudnim organima, pre svega sa MUP-om i pravosuđem.

Takođe, Srbija treba da donese zakon protiv nezakonitog bogaćenja koji bi sve građane obavezao na dokazivanje porekla imovine.

Konferenciju u palati Srbije organizovala je Agencija u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji, programom za razvoj UNPD i Transparentnošću Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: