EK: Korupcija svuda na Kosovu

Korupcija postoji u svim segmentima života na Kosovu, zaključak je istraživanja Evropske komisije o Korupciji na Kosovu.

Izvor: Beta

Utorak, 08.12.2009.

21:22

Default images

Na predstavljanju izveštaja EK o Korupciji na Kosovu, predstavnik Kancelarije za vezu Evropske komisije na Kosovu, Kjartan Bjornson naveo je da su za suzbijanje korupcije potrebni zakoni koji osiguravaju transparentnost i sprečavaju politički uticaj na institucije koje se bore protiv korupcije.

I kosovska Agencija za borbu protiv korupcije ocenjuje da je korupcija na svuda prisutna i optužuje sudstvo da takve slučajeve zanemaruje.

Na pitanje da li postoji uticaj Vlade na rad tužilaštva 83 odsto ispitanika je potvrdno odgovorilo, navedeno je u studiji Kancelarije Evropske komisije na Kosovu.

EK je objavila studiju o prisustvu korupcije na Kosovu i ukazala da sprečavanje i borba protiv korupcije treba da budu prioritet kosovskih institucija.

"Sprečavanje i borba protiv korupcije moraju biti suštinske i u tome sve institucije treba međusobno da sarađuju", rekao je Bjornson.

Direktor Kosovske agencije protiv korupcije, Hasan Preteni kaže da pravosudni organi uopšte ne razmatraju izveštaje o slučajevima korupcije koje im dostavlja agencija.

"Izveštaji agencije se često zaobilaze i ne uzimaju se u obzir. Možete pogledati naš izveštaj za 2008. godinu i videti kako tužilaštvo koristi ove informacije", kazao je on.

Prema rečima Pretenija, raste broj podignutih optužnica za korupciju, pokreću se i krivične istrage, ali nema presuda.

Evropska komisija je izdvojila milion evra za projekte borbe protiv korupcije na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: