Vakcinacija do 19.decembra

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da će do 19. decembra početi vakcinacija prioritetnih grupa protiv novog virusa gripa tipa.

Izvor: B92

Utorak, 08.12.2009.

13:26

Default images

"Vakcinacija je jedina zaštita i nije jednostavna situacija kada se u zemlji vodi antikampanja za to. Prioritetne grupe će vakcine moći da prime sredinom decembra, najkasnije do Svetog Nikole", rekao je ministar.

On je podsetio da je lekarska struka kao jedino rešenje u borbi sa novim virusom preporučila vakcinaciju i da nema racionalnog razloga da se to ne uradi.

Upitan da li će se lično vakcinisati Milosavljević je rekao da ne spada u prioritetne grupe stanovništva, ali da će to uraditi među prvima u slučaju da svojim primerom treba da pokaže da je to najbolja zaštita.

U prioritetne grupe stanovništva spadaju trudnice u drugom i trećem trimestru, deca i hronični bolesnici. U nacionalnoj agenciji za lekove i medicinska sredstva cepivo "Novartisa" kojim će biti vakcinisano stanovništvo u Srbiji i dalje se ispituje.

Epidemiolozi novi talas gripa tipa A H1N1 očekuju u drugoj polovini decembra, a predviđa se da bi među obolelima moglo da bude najviše dece školskog uzrasta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: